Πτωτικά κινείται και η αγορά προϊόντων χαρτιού tissue (χαρτιά υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες) ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό ανέρχεται στα 14,99 ευρώ, σύμφωνα με κλαδική έρευνα της Icap. Παράλληλα ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου εντείνεται.

Σε δήλωσή της σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group Σταματίνα Παντελαίου επεσήμανε ότι «το δυσμενές εγχώριο οικονομικό περιβάλλον και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν επιδεινώσει σημαντικά την εμπορική δραστηριότητα, ενώ ακόμη και εδραιωμένες επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με συνέπεια να αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις και εξελίξεις στην αγορά». Και πρόσθεσε πως «η εγχώρια παραγωγή ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue υποχώρησε κατά 5% το 2011 έναντι του 2010. Η συνολική εγχώρια παραγωγή τελικών προϊόντων χαρτιού tissue εκτιμάται ότι κινήθηκε πτωτικά το 2011, με ποσοστό μείωσης 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς τελικών προϊόντων χαρτιού tissue συρρικνώθηκε κατά 4,2% το ίδιο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατηγορία χαρτί υγείας εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε ποσοστό 40% – 41% στην εγχώρια αγορά τελικών προϊόντων χαρτιού tissue, ενώ ακολουθούν οι κατηγορίες χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες.

Επίσης εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά των προϊόντων χαρτιού υγείας, καθαριότητας και ατομικής υγιεινής, τόσο σε επίπεδο παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue όσο και τελικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων καθορίζεται από την πληθυσμική εξέλιξη, την τιμή, την ποιότητα αλλά και τη διαφήμιση.

Απευθύνονται κυρίως στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, μόνο ένα μικρό μέρος της ζήτησης αφορά προϊόντα για επαγγελματική χρήση από εστιατόρια, νοσοκομεία και ξενοδοχεία.

Κι όπως σημειώνεται, τα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου αποτελούν ο έντονος ανταγωνισμός και η υψηλή συγκέντρωση σε επίπεδο παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue – δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες μονάδες οι οποίες κατασκευάζουν πρωτογενές χαρτί tissue (jumbo rolls).

Αντίθετα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ασχολείται με την επεξεργασία και παραγωγή τελικών προϊόντων χαρτιού tissue (χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, είδη επαγγελματικής χρήσης κ.ά.), ενώ μικρότερη είναι η συμμετοχή των εισαγωγικών επιχειρήσεων στη συνολική αγορά. Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 6 επιχειρήσεων παραγωγής ανεπεξέργαστου χαρτιού tissue, προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών παρέμεινε το 2010 στα ίδια επίπεδα με το 2009 – παρουσίασε οριακή αύξηση μόλις 0,58% – ενώ ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι πωλήσεις τους (οριακή αύξηση 0,5% το 2010 έναντι του 2009). Και τα καθαρά αποτελέσματα ήταν αρνητικά τη διετία 2009 – 2010, ενώ τα κέρδη EBITDA πέρασαν σε αρνητικό επίπεδο κατά τη χρήση του 2010.

Αλλά, από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 24 επιχειρήσεων παραγωγής τελικών προϊόντων tissue και ειδών ατομικής υγιεινής προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε το 2010 αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2009, οι πωλήσεις των 24 επιχειρήσεων το 2010 σημείωσαν αύξηση 2,5% σε σχέση με το 2009, ενώ τα καθαρά κέρδη (προ φόρου) μειώθηκαν το 2010 κατά 37,1% και τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν επίσης κατά 18%.