Πρόκειται για τις προτεραιότητες πολιτικής που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Κ. Χατζηδάκης, οι οποίες αποτελούν και εθνικές δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα πρόσωπα και οι τομείς μεταρρυθμίσεων που αναλαμβάνουν να συντονίσουν, αντίστοιχα, έχουν ως εξής:

  • Δημόσιες Συμβάσεις & Προμήθειες: Θανάσης Σκορδάς, υφυπουργός Ανάπτυξης
  • Νέος Νόμος για τις Επενδύσεις: Πέτρος Σελέκος, γγ Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων
  • Απλούστευση Αδειοδοτήσεων: Σπύρος Ευσταθόπουλος, γγ Βιομηχανίας
  • Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO : Νίκος Σταθόπουλος, γγ Μεταφορών
  • Αναθεώρηση ΕΣΠΑ: Γιώργος Γιαννούσης, γγ. Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ)
    • Απλοποίηση Διαδικασιών: Χάρης Κυριαζής, σύμβουλος υπουργού
    • 181 έργα προτεραιότητας: Ελένη Γιώτη, στέλεχος ΜΟΔ
  • Διαδικασίες Εξαγωγών: Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμβουλος Υπουργού
  • Άρση Ρυθμιστικών Εμποδίων- Ανταγωνισμός: Γιάννος Μπενόπουλος, επιχειρηματίας -τέως γγ Εμπορίου
  • Περιφερειακά Αεροδρόμια-Ρυθμιστικό Πλαίσιο Αερομεταφορών: Πύρρος Παπαδημητρίου, αν. καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων- τ. διευθύνων σύμβουλος Ολυμπιακής
  • Υπεραστικές Επιβατικές Οδικές Μεταφορές- Απελευθέρωση Αγοράς: Στάθης Σταθόπουλος, σύμβουλος υπουργού

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού,Αντώνη Σαμαρά, έχει ήδη οριστεί ο Ευθύμιος Βιδάλης ως διαπραγματευτής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος των μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Το γενικό συντονισμό της προσπάθειας και την επίβλεψη των χρονοδιαγραμμάτων αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Σεραφείμ Τσόκας.

Επίσης την επαφή με τα αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και με την Task Force θα έχει η σύμβουλος του υπουργού Βίκυ Λοΐζου.

Ο ορισμός των συντονιστών δεν συνεπάγεται επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, γιατί ο Γ. Μπενόπουλος και ο Π. Παπαδημητρίου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ για τις κατευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

Συμφωνία απόψεων για το σύνολό των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με τους εισηγητές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουΠΑΣΟΚ για θέματα μεταφορών και ανάπτυξης αντίστοιχα κ.κ. Νίκο Σηφουνάκη και Θάνο Μωραϊτη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς όλο το πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών του υπουργείου, μεταξύ άλλων για τις ενέργειες τόνωσης της ρευστότητας, τη διαπραγμάτευση για την επανέναρξη των μεγάλων έργων, την πορεία του ΕΣΠΑ, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την πορεία των εξαγωγών.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη, όπως υπογράμμισαν, «να συνεχιστεί η προσπάθεια για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».

Επεσήμαναν δε στον κ. Χατζηδάκη ότι, κατά την άποψή του ΠΑΣΟΚ, στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν μοχλός εκκίνησης της οικονομίας και, σε αυτό, τα μεγάλα δημόσια έργα μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα.

Οι κ. Σηφουνάκης και Μωραΐτης τόνισαν επίσης την ανάγκη συνέχισης των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης. Επίσης, στη συζήτηση, τέθηκε και θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των τιμών.

Σε ό,τι αφορά στα αεροδρόμια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αναμένεται η πρόταση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, όπως συμβαίνει και με άλλες εποπτευόμενες εταιρείες.