Με έξι ηχηρά «όχι» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε χθες το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αφορά ρυθμίσεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για τη λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να υπερψηφίσουν όλες τις διατάξεις, εκτός απ’ αυτή που προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών και όχι την αντικατάστασή τους στις 31 Αυγούστου από τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων, όπως προέβλεπε ο νόμος της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.

Κατά τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας ωστόσο υπήρξαν έξι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που αντιτάχθηκαν στην επίσημη θέση του κόμματος: οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Ντόλιος και Συμεών Κεδίκογλου. «Πρόκειται για ζοφερά «όχι» και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή. Και επειδή αυτή η Βουλή θα κληθεί να κουβαλήσει τον σταυρό του μαρτυρίου να δούμε τότε τις… μαγκιές», σχολίασε μετά το τέλος της συνεδρίασης στέλεχος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κατά τ’ άλλα, από τους 264 παρόντες βουλευτές υπέρ των ρυθμίσεων επί της αρχής τάχθηκαν 163 (ΝΔ – ΔΗΜΑΡ και 25 από το ΠΑΣΟΚ), ενώ τις καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητοι Ελληνες – Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, το οποίο ωστόσο μετείχε στην ψηφοφορία μόνον διά του εισηγητή του Νίκου Καραθανασόπουλου).

ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ. Είχε προηγηθεί μια έντονη παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμφισβήτησε ότι για την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προϋπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εκανε λόγο για «αντιμεταρρύθμιση», υπενθύμισε ότι ο νόμος της κ. Διαμαντοπούλου υπερψηφίστηκε πριν από 11 μήνες από 255 βουλευτές και πως προήλθε από εκτεταμένες συζητήσεις στην εθνική αντιπροσωπεία και με διάλογο με τους φορείς και ότι συμφώνησαν ο ΟΟΣΑ και οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αποσυρθούν όλες οι διατάξεις, ενώ στάθηκε κυρίως στο θέμα της παραμονής των πρυτάνεων – όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση – κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για «ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα», ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον αρμόδιο υφυπουργό Θόδωρο Παπαθεοδώρου λέγοντας ότι ως πανεπιστημιακός «πέρυσι είχε πει ότι ο νόμος θα μείνει ένα χαρτί με γράμματα και δεν θα εφαρμοστεί». Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε «κορόνες εντυπωσιασμού τα λεγόμενα περί αντιμεταρρύθμισης», δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τα πανεπιστήμια «στο κόκκινο επειδή δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν ακόμη και τις πάγιες υποχρεώσεις τους όπως για παράδειγμα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ πρόβλημα υπάρχει με τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών, καθώς και με τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού».

Από την πλευρά του ο Θ. Παπαθεοδώρου διευκρίνισε ότι τον τιμά που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί τον επέλεξαν για τη θέση του υφυπουργού, ενώ διευκρίνισε ότι πέρυσι είχε δηλώσει πως «επειδή λείπουν τα εργαλεία για να λειτουργήσει ο νόμος Διαμαντοπούλου θα φθάσουμε σ’ ένα θορυβώδες αδιοίκητο». Και πρόσθεσε: «Αν υπήρχαν αυτά τα εργαλεία, δεν θα έφταιγαν οι πρυτάνεις ή οι φοιτητές ούτε οι κακές μειοψηφίες, θα είχε λειτουργήσει ο νόμος και δεν θα είχε κανείς πρόβλημα. Αυτό το λύνει αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία…».

ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ.Αναταραχή προκλήθηκε πάντως στο ΠΑΣΟΚ και κατά την ψήφιση του επίμαχου άρθρου που παρατείνει τη θητεία των πρυτάνεων. Κι αυτό γιατί ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο εισηγητής Μάρκος Μπόλαρης ευθύς εξαρχής δήλωσαν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το καταψηφίζουν, δεν υπέβαλαν ένσταση, όταν ο προεδρεύων και Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε την υπερψήφιση του άρθρου κατά πλειοψηφία. «Δεν υπάρχει θέμα. Η διάταξη ψηφίστηκε όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής», διευκρίνισε αργότερα στους δημοσιογράφους τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην της πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Ομως αξίζει να σημειωθεί ότι η υπερψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης επιτεύχθηκε χάρη και στην απουσία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησαν μετά την επί της αρχής ονομαστική ψηφοφορία, αφού το τελικό αποτέλεσμα ήταν οριακό, ενώ σ’ αυτό κατέτεινε και η απουσία του ΚΚΕ αλλά και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς τα συγκεκριμένα κόμματα είχαν εκφράσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την αντίθεσή τους στο επίμαχο άρθρο.

Μάλιστα, η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάστηκε δηκτικά από στελέχη της ΔΗΜΑΡ που παρατήρησαν πως «όλοι τώρα είναι ικανοποιημένοι, τους βόλεψε το αποτέλεσμα και δεν μιλάνε». Και σημείωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είδε ότι υπάρχει πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη «επειδή δεν θέλει να τα βάλει με την ακαδημαϊκή κοινότητα».