Με τους βουλευτές των δύο από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους – τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ – υπερψηφίσθηκαν χθες κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, με την έναρξη της πολύωρη διαδικασίας ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συνεδρίαζε παράλληλα σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί σήμερα στην Ολομέλεια όπου θα συζητηθούν οι επίμαχες ρυθμίσεις με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πάντως ο τέως υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, μολονότι δεν είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, έλαβε τον λόγο και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού τάχθηκε υπέρ των ρυθμίσεων χαρακτηρίζοντας ως θετική την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κλείνοντας τη συνεδρίαση η οποία εξελίχθηκε σε πολύ ήπιο κλίμα χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις, τόνισε πως με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η κυβέρνηση «προσπαθεί να διορθώσει κάποια πράγματα για να μπορέσουμε να έχουμε τα πανεπιστήμια ανοιχτά λαμβάνοντας υπόψη και την αγωνία των φοιτητών». Και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε πιο λειτουργικό τον νόμο. Δεν λέω ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα, θα τα δούμε σ’ έναν χρόνο, θα τον επαναξιολογήσουμε και εφόσον πρέπει θα λάβουμε κι άλλες αποφάσεις».

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τις ρυθμίσεις που τις χαρακτήρισε «σκούπα». Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, θεώρησε ως θετικά ορισμένα μέρη των ρυθμίσεων, π.χ. την επαναφορά των μεταπτυχιακών στις σχολές και την παράταση της θητείας των οργάνων που είχαν εκλεγεί (πρυτάνεις κ.λπ.) μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Κατά των ρυθμίσεων τάχθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.