Η τελευταία σκηνοθετική δημιουργία του Ζακ Οντιάρ, «Rust and Bone,» είναι μια συγκινητική και παθιασμένη ιστορία αγάπης.

Μετά τον «Προφήτη», ο Οντιάρ επανέρχεται στο προσκήνιο με μία κλασική ερωτική ιστορία. Ο άστεγος Αλί βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της αδερφής του μαζί με τον πεντάχρονο γιο του. Εκεί θα γνωρίσει τη Στεφανί, μια εκπαιδεύτρια φαλαινών που μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει και τα δυο της πόδια. Μαζί, θα μάθουν να περπατάνε ξανά από την αρχή.

Σε κάθε καρέ, ο Οντιάρ φανερώνει τη δεξιοτεχνική του δεινότητα, ενώ αποσπά εκπληκτικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του, τη βραβευμένη με Οσκαρ Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Ματίας Σένερτς, ο οποίος ενσαρκώνει έναν ξοφλημένο μποξέρ που συμμετάσχει σε παράνομους αγώνες.

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ενηλικιώνονται

Από τις 19 έως 30 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ γιορτάζει την ενηλικίωσή του με έναν αποχαιρετισμό – αφού το «Αττικόν» και «το Απόλλων» που στέγασαν τις «Νύχτες Πρεμιέρες» όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν γιατρέψει ακόμη τις πληγές τους από τις καταστροφές του περασμένου Φεβρουαρίου. Τη θέση τους παίρνουν για 12 ημέρες γεμάτες σινεμά οι αίθουσες Odeon Οπερα 1 και 2 (Ακαδημίας 57) καθώς και οι Δαναός 1 και 2 (Λ. Κηφισίας 109) και Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46).

Με ένα πλήρες κινηματογραφικό μενού που θα περιλαμβάνει φιλμ νουάρ, επαναστατικά ρομάντζα, θρυλικές κλασσικές παραγωγές, διασκεδαστικά κινηματογραφικά ντεμπούτα, εναλλακτικές αφηγήσεις, διεθνείς υπερπαραγωγές, μουσικές εκπλήξεις, ντοκιμαντέρ, ο εθιστικός κινηματογραφικός θεσμός της πόλης προετοιμάζεται να γεμίσει την πόλη με εικόνες και χρώματα.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα βραβεύσουν πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς (άνδρα και γυναίκας) σε ελληνική ταινία.

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Σωτήρη Γκορίτσα (σκηνοθέτης και πρόεδρος της επιτροπής), Αργύρη Παπαδημητρόπουλο (σκηνοθέτης), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Ηλία Αδάμη (διευθυντής φωτογραφίας), Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγός). Η απονομή θα γίνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ένα νέο τμήμα προστίθεται στο Φεστιβάλ. Πρόκειται για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών μικρού μήκους ταινιών.

Για την 18η διοργάνωση του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει μια μικρού μήκους ταινία τους τελευταίους 12 μήνες.

Για την ανάδειξη του τελικού νικητή, που θα βραβευτεί με 2.000 ευρώ, έχει ήδη συσταθεί μια ειδική κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από τις Βένα Γεωργακοπούλου (δημοσιογράφος), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός) και Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης).

Μερικές από τις ταινίες του Φεστιβάλ

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στις «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι και η «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου. Η ταινία ασχολείται με την παράνομη και νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πιο καυτό ζήτημα της εθνικής ατζέντας – το οποίο αποτελεί παράλληλα έναν μοχλό άσκησης πολιτικής και ασύλληπτων παιχνιδιών εξουσίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου.

Το «Αίμα» αναμιγνύει μια σύγχρονη ιστορία με στοιχεία από τον μύθο του Οιδίποδα, και προτείνει έναν νέο τρόπο παντρέματος του θεάτρου και του σινεμά.Βασισμένο σε κείμενο την Μαριάννας Κάλμπαρη που διαπραγματεύεται δομικά ζητήματα της ύπαρξής μας, η κινηματογραφική απόπειρα του Διαμαντή Καραναστάση κατάφερε με μηδενικό προϋπολογισμό, να αποσπάσει το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμστερνταμ.Με τους Βίκυ Βολιώτη, Νέστορα Κοψιδά και Δώρα Σαμψώνα, το Σίμο Σαρκετζή στην κινηματογράφηση, το Σταύρο Γασπαράτο στην μουσική και τη Χριστίνα Κάλμπαρη στα σκηνικά.

Το φιλμ «Ασφάλειά Σας Δεν Είναι Εγγυημένη (Safety Not Guaranteed) του Κόλιν Τρεβορόου ξεχωρίζει από τη σύλληψη της ιστορίας: «Ζητείται: Κάποιος να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μαζί μου. Δεν είναι αστείο. Θα πληρωθείτε μόλις γυρίσουμε. Πρέπει να φέρετε τα δικά σας όπλα. Το έχω ξανακάνει μόνο μια φορά ακόμη. Η Ασφάλειά Σας Δεν Είναι Εγγυημένη».Τρεις δημοσιογράφοι διαβάζουν την παραπάνω αγγελία και αποφασίζουν να ανακαλύψουν τον ανώνυμο συντάκτη της ώστε να γράψουν ένα άρθρο για την περίπτωσή του.

Γρήγορα φτάνουν στα ίχνη του Κένεθ, ενός αινιγματικού άνδρα, τον οποίο αναλαμβάνει να προσεγγίσει η γυναίκα της παρέας, η Ντάριους. Όσο περισσότερο όμως η νεαρή δημοσιογράφος εισχωρεί στην ζωή του Κένεθ, τόσο λιγότερο μπορεί κάποιος να προστατεύσει τη σωματική και, κυρίως, τη συναισθηματική της ακεραιότητα.

Ο Ντέρεκ Κόνελι, στο ντεμπούτο του στη μυθοπλασία, βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ κωμωδίας και ρομάντζου και με την προσθήκη μιας διακριτικής sci-fi πινελιάς δημιουργεί μια ανατρεπτική κομεντί, που αρνείται να ακολουθήσει το συνταγολόγιο του είδους. Στo πλευρό του, ο Μαρκ Ντιπλάς και η Ομπρεϊ Πλάζα.

Με τον δικό μας Θύμιο Μπακατάκη του «Κυνόδοντα» στη διεύθυνση φωτογραφίας, συνοδεία ενός μελαγχολικού μουσικού σκορ από τον Άρθουρ Ράσελ, το βραβευμένο με Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου «Κράτα Ένα Φως Αναμένο» (Keep the Lights On) του Άιρα Σακς τρυπώνει κάτω από το πετσί του θεατή ως μια βραδυφλεγής και άκρως ειλικρινής σπουδή επάνω στην αγάπη, την αφοσίωση, την οικειότητα και τις άφθονες οδύνες του έρωτα.

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» πραγματοποιούν φέτος αφιέρωμα στον Γουίτ Στίλμαν, τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται ως «ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στους Γούντι Άλεν και Γουές Άντερσον». Θα προβληθούν οι ταινίες του «Metropolitan», «Barcelona», «Οι Τελευταίες Ημέρες της Ντίσκο», «Δεσποινίδες Εν Συγχύσει».

Στο διαγωνιστικό τμήμα Μουσική και Φιλμ θα συμμετάσχει η ταινία «Σκάσε και Παίζε» για τους LCD Soundsystem, ενώ εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν «Τα ταξίδια του Νιλ Γιανγκ».