Οι κινηματογράφοι…

… όπως αυτός στον οποίο σημειώθηκε το μακελειό στο Κολοράντο, διέπονται από κανονισμούς για πολλά πράγματα – εκτός από ένα. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι επιβάλλουν στις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες να υπάρχουν θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια, ράμπες μαζί με τις σκάλες και τουαλέτες στις οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι κανόνες πυροπροστασίας καθορίζουν τον όγκο του ακροατηρίου. Και οι έξοδοι κινδύνου είναι υποχρεωτικό να φέρουν φωτεινές επιγραφές. Εχουμε υιοθετήσει, επίσης, ένα σύστημα αξιολόγησης ως προς την καταλληλότητα μιας ταινίας, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά από το γυμνό και τις προσβλητικές εκφράσεις. Τη νύχτα της φρίκης μόνο ένα πράγμα δεν είχαμε ρυθμίσει: τα όπλα και τις σφαίρες που σκότωσαν τους θεατές.

Ως κράτος…

… έχουμε θεσπίσει κανόνες για τις εξόδους κινδύνους αλλά όχι για τα όπλα. Προστατεύουμε τους νεότερους στους κινηματογράφους από τη βία – αλλά μόνο αν αυτή η βία είναι στην οθόνη. Σχεδόν μία βδομάδα μετά το μακελειό στον κινηματογράφο, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ό,τι δεν συνέβη. Και αυτό που δεν συνέβη είναι ο σοβαρός έλεγχος των όπλων. Τόσο ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν την απαγόρευση των λεγόμενων όπλων επιθέσεων. Και οι δύο σήμερα φαίνεται να έχουν υπαναχωρήσει από εκείνη τη θέση τους για έναν σαφή λόγο: η κοινή γνώμη είναι υπέρ των όπλων.

Οι δηµοσκόποι…

… ρωτούν από το 1959 τους αμερικανούς πολίτες αν είναι υπέρ της απαγόρευσης των όπλων. Τότε το 60% απαντούσε καταφατικά. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το ποσοστό των υποστηρικτών της απαγόρευσης έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 26%. Στην ίδια δημοσκόπηση η πλειονότητα των Αμερικανών, το 53%, εμφανίζεται για πρώτη φορά αντίθετη στην απαγόρευση των τυφεκίων επιθέσεων. Πράγματι, η άμεση αντίδραση πολλών στο Κολοράντο ήταν να τρέξουν να αγοράσουν όπλα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Denver Post», οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 40%. «Είναι τρελό», δήλωσε ο υπάλληλος ενός οπλοπωλείου στην εφημερίδα.

Αν µπορέσαµε…

… να κάνουμε τα αυτοκίνητα ασφαλέστερα χωρίς να τα απαγορεύσουμε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τα όπλα; Ξέρω ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν ακούγεται πολύ ελκυστική σε εκείνους που αντιτίθενται στα όπλα. Αυτή η προσέγγιση, όμως, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές. Ναι, η Εθνική Ενωση Οπλων θα βγει εκτός εαυτού. Αλλά τα μέλη της ΕΕΟ είναι πιο λογικά από την οργάνωσή τους. Το 70% των μελών της ΕΕΟ τάσσεται υπέρ του καθαρού ποινικού μητρώου για εκείνους που φιλοδοξούν να αποκτήσουν όπλα. Στον Καναδά για την πώληση όπλων απαιτούνται δύο εγγυητές. Θα βοηθούσε επίσης αν σβήνονταν πιο δύσκολα οι σειριακοί αριθμοί ή αν η αγορά όπλων περιοριζόταν σε έναν μήνα. Υπάρχει χώρος για πρόοδο, αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι είναι ηγέτες. Ακούει ο Πρόεδρος Ομπάμα;