ΑΠΟ ΤΟΤΕ που έχασαν την Αυτοκρατορία, οι Βρετανοί αναζητούν τρόπους να επανακάμψουν στη συνείδηση του Κόσμου ως παγκόσμια υπερδύναμη. Οταν ανέλαβαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πίστεψαν ότι αυτή είναι η μεγάλη τους ευκαιρία. Ετσι, αν και η ύφεση έχει χτυπήσει και τη δική τους πόρτα, δεν τσιγκουνεύτηκαν: ετοίμασαν τη δεύτερη ακριβότερη διοργάνωση πίσω από εκείνη του Πεκίνου.

ΠΟΣΟ ακριβώς θα κοστίσει, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Σίγουρα, όμως, πάνω από 25 δισ. ευρώ – κάποιοι λένε ίσως και 30. Εννοείται, βέβαια, ότι και αυτή θα μπει χοντρά μέσα. Και τη ζημιά θα την πληρώσουν, ως συνήθως, οι φορολογούμενοι, με ένα ποσό που εκτιμάται ότι θα είναι δέκα φορές πάνω από εκείνο που συγκεντρώθηκε από τις χορηγίες!

«Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ είναι ευημερούσα, οργανωμένη και ανοιχτή για τις επιχειρήσεις». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στο διεθνές κεφάλαιο η κυβέρνηση και η εταιρική ελίτ της χώρας. Σήμερα, όμως, διαπιστώνουν με τρόμο ότι αυτό το «οργανωμένη» δεν πείθει κανέναν.

ΜΕ ΤΟΣΕΣ αναποδιές που έχουν ήδη συμβεί, οι Αγγλοι έχουν αρχίσει να χάνουν την παροιμιώδη ψυχραιμία τους. Μέχρι και το φημισμένο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου τα έχει παίξει. Η ώρα της κρίσης για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε μεταπολεμικά στη χώρα έφτασε, και οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί.