Διακοπές στην πόλη θα κάνουν έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς λόγω της οικονομικής κρίσης.

Και αυτοί όμως που αποφάσισαν να αποδράσουν το καλοκαίρι έχουν επιλέξει κυρίως κοντινούς προορισμούς, με τους μισούς να προτιμούν τη Χαλκιδική.

Ερευνα που διενήργησε στα μέσα Ιουλίου η εταιρεία To the Point για τις καλοκαιρινές διακοπές 2012 δείχνει πόσο επηρεάζει η κρίση την τουριστική αγορά. Κι αυτό γιατί όχι μόνο μειώθηκε σχεδόν στο μισό ο αριθμός των ανθρώπων που θα κάνουν διακοπές (39,7% έναντι 62,3% το 2011), αλλά διότι ο κόσμος μειώνει και τα ποσά που θα διαθέσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 13,1% δεν πρόκειται να διαθέσει περισσότερα από 200 ευρώ, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρσι ήταν μόλις 9,4%. Ενας στους τέσσερις, εξάλλου, δηλώνει ότι σκοπεύει να ξοδέψει από 200 έως 400 ευρώ.

Διαμονή στο εξοχικό. Παράλληλα, το 42,6% αυτών που τελικά θα φύγουν από την πόλη θα καταλύσουν στο εξοχικό τους, είτε στην εξοχική κατοικία κάποιου συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου. Αντίστοιχα, μόλις το 38,2% έχει επιλέξει κάποιο ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 8,9% θα πάει σε κάμπινγκ. Η κρίση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, χτυπά κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς το 84,6% αυτών που θα πάνε διακοπές έχει οικογενειακό εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ.

Προτιμούν τη Χαλκιδική. Η έρευνα αναδεικνύει και πάλι ως δημοφιλέστερο προορισμό για τους Θεσσαλονικείς τη Χαλκιδική, την οποία φέτος θα προτιμήσει το 49,3%, έναντι του 40,35 της περσινής χρονιάς.