Από την 1η Αυγούστου θα αρχίσει να ισχύει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση στο εμπόριο, η οποία περιλαμβάνει μείωση μισθών κατά 6,7% και πάγωμα των επιδομάτων και των ωριμάσεων για έναν χρόνο. Εργαζόμενοι και εργοδότες έπειτα από πολύμηνη διαπραγμάτευση κατέληξαν χθες σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία προβλέπει ότι ο βασικός μισθός των εργαζομένων στο εμπόριο θα διαμορφωθεί στα 860 ευρώ από 918 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή στα επίπεδα του 2009, αν και η αρχική πρόταση των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων ήταν ο επαναπροσδιορισμός του μισθού του εμποροϋπαλλήλου στα 815 ευρώ.

Η κλαδική σύμβαση του εμπορίου αφορά 800.000 εργαζομένους και είναι από τις πλέον ευνοϊκές που υπεγράφησαν το τελευταίο διάστημα, καθώς προβλέπει τις μικρότερες μειώσεις. Ενδεικτικά, με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου, ο βασικός μισθός για πωλητές διαμορφώνεται στα 860 ευρώ μεικτά και 651,53 ευρώ καθαρά, για προσωπικό γραφείου στα 793 ευρώ μεικτά (603,52 καθαρά) και για εισπράκτορες, αποθηκάριους και κλητήρες στα 785 ευρώ (597,79 καθαρά).

«Ο κοινωνικός διάλογος, ακόμα και εάν διαρκεί ένα εξάμηνο, είναι ο μόνος τρόπος δίκαιης διευθέτησης των σοβαρών προβλημάτων. Συνειδητοποιήσαμε ότι όσο θα μηδενίζουμε μισθούς δεν θα πουλάμε, δεν θα πληρώνουμε, με αποτέλεσμα να βάζουμε λουκέτα και να αυξάνεται η ανεργία», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Οπως τόνιζαν χθες εκπρόσωποι και των δυο πλευρών, το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή την προσπάθεια υπογραφής μιας νέας σύμβασης εργασίας στο εμπόριο αποδεικνύεται με τη συμφωνία που διασφαλίζει, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, αξιοπρεπή επίπεδα για τους μισθούς των εργαζομένων, αποτρέποντας τον κανιβαλισμό των εργασιακών σχέσεων που φέρνει η κατάργηση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, από τις διαπραγματεύσεις των δυο μερών προέκυψε η δέσμευση να διεκδικήσουν από κοινού θέματα όπως είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, του ΦΠΑ, η νέα εμπορική χωροταξία καθώς και οι περιορισμοί στη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και των υπερκαταστημάτων.

Πτώση κατανάλωσης. Την ίδια ώρα που εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο του εμπορίου συμφώνησαν στην υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο πρώτο τρίμηνο του 2012 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από 37,2 δισ. ευρώ έπεσε στα 35,2 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται σε μείωση κατά 15,6% των αποδοχών των εργαζομένων. Η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από τα 41,7 δισ. εύρω στα 38,9 δισ. ευρώ.