Με την κατηγορία της νόθευσης του ανταγωνισμού και τη δημιουργία εμποδίων στη λειτουργία τρίτων επιχειρήσεων στην αγορά φυσικού αεριού παραπέμπονται στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ) και ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ) έπειτα από καταγγελία της εταιρείας Αλουμίνιον ΑΕ.

Η υπόθεση που εξετάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά την αδυναμία της Αλουμίνιον να προμηθευτεί φυσικό αέριο από τρίτες πηγές – εκτός της ΔΕΠΑ -, γεγονός για το οποίο η εταιρεία Αλουμίνιον ΑΕ είχε προσφύγει στο παρελθόν και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα η ΡΑΕ, η οποία εξέτασε το θέμα, παρέπεμψε τον φάκελο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με το ερώτημα εάν η άρνηση της ΔΕΠΑ να προμηθεύσει την Αλουμίνιον για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε ως συνέπεια να μην μπορέσει να προμηθευτεί φυσικό αέριο και από άλλον προμηθευτή της επιλογής της, και εάν οι πρακτικές που ακολούθησε η ΔΕΠΑ συνιστούν παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε και εάν υπάρχει παράλειψη από μέρους του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει για την Αλουμίνιον ΑΕ ελεύθερη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αεριού. Από την έρευνα προέκυψε ότι για μεν τον ΔΕΣΦΑ υπάρχουν στοιχεία τα οποία, «αφορούν την παράλειψη του ΔΕΣΦΑ να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση της καταγγέλλουσας στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου».

Αντίστοιχα για τη ΔΕΠΑ προκύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επέβαλε στην Αλουμίνιον ρήτρα αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου.