Απλώνουν τον τραχανά

Φουλ γκάζι πατάει η διοίκηση του ΟΠΑΠ για να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα καθώς οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις είχαν «παγώσει» τα σχέδια επέκτασης του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση επέλεξε συνεταίρο για το Internet και επιταχύνει τον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο.

Σήμερα μάλιστα ήταν προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο για την έγκριση των προδιαγραφών του διαγωνισμού για την προμήθεια του κεντρικού συστήματος, όμως χθες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενημερώθηκαν ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται για την άλλη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα βγει πρώτα σε διαβούλευση.

Η επιστροφή της Αλιείας

Στον φυσικό της χώρο επιστρέφει η Αλιεία, δηλαδή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από πολλά χρόνια περιπλάνησης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει κλείσει και τυπικά, με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να είναι έτοιμο από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Ετσι, στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας, στις 6-9 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Οσο για τα ανοιχτά μέτωπα στην αλιεία, είναι πολλά και μεγάλα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιδέες και πράξη

Και μιας και μιλάμε για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα εργαλείο σταθεροποίησης του γεωργικού εισοδήματος απέναντι στην αστάθεια των χρηματιστηρίων και των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων.

Η ιδέα προέρχεται από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στηρίζεται στο σκεπτικό να προστατευθεί το αγροτικό εισόδημα με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου αλληλοβοήθειας.

«Δεν μπορεί, για παράδειγμα, ένας γεωργός που έκανε σωστά τη δουλειά του και έχει καλή παραγωγή να χάνει το εισόδημά του μια χρονιά επειδή είχε μεγάλη παραγωγή η Αμερική, ή επειδή διπλασιάστηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου» λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Καλή ιδέα, αλλά πώς θα πείσει τους υπολοίπους;

Ωρα επιλογών

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βιώσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις το προσεχές φθινόπωρο, όταν θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία οι επιπτώσεις των προωθούμενων νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Jumbo. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της εταιρείας, έκανε λόγο για μια «επικών διαστάσεων αναμέτρηση» που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στη χώρα, μεταξύ των δύο αντίρροπων δυνάμεων που η κάθε μία μάχεται για ένα διαφορετικό μέλλον. Τότε, ανέφερε, όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τις επιλογές μας.

Τα βρήκαν για μισθούς

Σήμερα θα υπογραφεί και θα ανακοινωθεί τελικά η συλλογική σύμβαση εργασίας για το εμπόριο που, όπως φαίνεται, είναι η ευνοϊκότερη από όσες έχουν υπογραφεί τελευταία, αν και προβλέπει και αυτή μισθολογικές μειώσεις.

Ο βασικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 860 ευρώ, από 918 ευρώ σήμερα. Η συμφωνία έρχεται έπειτα από δίμηνες διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων και χωρίς να έχει καταγγελθεί η υφιστάμενη σύμβαση. Η ισχύ της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκινά από την 1η Αυγούστου.