Σε στρατηγικό εταίρο της αμερικανικής Lockheed Martin εξελίσσεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καθώς η νέα συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες επεκτείνει τη συνεργασία τους στα προγράμματα συμπαραγωγής των αεροσκαφών C130J και F-16.
Η νέα συμφωνία, ύψους 38 εκατ. δολαρίων, αφορά την επέκταση του υπό εξέλιξη πενταετούς προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων δομικών τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους C-130J Hercules. Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση των δομικών τμημάτων (plugs και mid panels) του αεροσκάφους μέχρι το 2014, ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin. Νωρίτερα φέτος τέθηκε σε ισχύ σύμβαση ύψους 114 εκατ. δολαρίων εξαετούς διάρκειας (2012-2017) μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed Martin για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16.
Οι εταιρείες βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής για το αεροσκάφος C-130J Hercules για την περίοδο 2015-2019. Η αξία του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκατ. δολάρια. Η συνολική αξία των τριών συμφωνιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 250 εκατ. δολάρια, γεγονός που εξασφαλίζει φόρτο εργασίας στην ελληνική εταιρεία και της ανοίγει νέες αγορές.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννος Γραμματίδης δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών, ιδιαίτερα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα, επιβεβαιώνει την υποστήριξη της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας προς την Ελλάδα και θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου ελληνοαμερικανικού επενδυτικού fund ύψους 100 εκατ. δολαρίων που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη στην Ελλάδα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από