Η δεύτερη επίσκεψη της τρόικας στην Κύπρο άρχισε μάλλον δυσοίωνα αφού σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat, το δημόσιο χρέος της Κύπρου εκτοξεύθηκε στο 74,6% του ΑΕΠ ή 13,228 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Κύπρο δεύτερη, μετά την Πορτογαλία, στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους το συγκεκριμένο διάστημα, γεγονός που τροφοδοτεί νέες ανησυχίες.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά τη σημαντική αύξηση του χρέους που καταγράφηκε στην Κύπρο, αυτό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (88,2% του ΑΕΠ), αλλά και της ΕΕ (83,4% του ΑΕΠ).

Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ. Πάντως η πρώτη μεγάλη διαφωνία που διαπιστώνεται μεταξύ τρόικας και κυπριακής κυβέρνησης αφορά το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται περί τα 11 δισ., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περί τα 9 δισ. ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά ότι χρειάζονται μόνον 5 δισ. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η διάσταση εκτιμήσεων ενδεχομένως να οφείλεται σε διαφορετικές μεθόδους που εφαρμόζονται. Και αυτό γιατί – όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές – η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη φάση σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς εκτιμά ότι το περιεχόμενο του Μνημονίου θα καθοριστεί σε πολιτικό επίπεδο σε ένα από τα προσεχή Eurogroup.