Ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει η συμφωνία χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1,44 δισ. ευρώ ώς το 2015 που «κλείδωσε» το Σάββατο η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εκ των οποίων το πρώτο γενναίο πακέτο των 600 εκατ. ευρώ θα αρχίσει να εκταμιεύεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και ώς τον Ιανουάριο του 2013.
Πρόκειται στην ουσία για τα πρώτα ευρωκονδύλια που θα δει ύστερα από πολλούς μήνες η στεγνή από ρευστό ελληνική αγορά καθώς από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι εκταμιεύσεις της ΕΤΕπ έφταναν μόλις τα 10 εκατ. ευρώ, λόγω της δυσπιστίας με την οποία αντιμετώπιζε η Τράπεζα την ελληνική οικονομία.
Είναι σημαντικό ότι στη συμφωνία που έκλεισε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη με τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και Πλούταρχο Σακελλάρη, αντίστοιχα, δεν υπάρχει αναφορά σε «ρήτρα δραχμής» για την εξόφληση της Τράπεζας, θέμα που ανεπισήμως είχε τεθεί το προηγούμενο διάστημα. «Ξεκαθαρίστηκε σε ό,τι αφορά τη ρήτρα ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ, δεν υπήρχε θέμα αναφοράς σε δραχμή, αλλά δεν ήταν και ξεκάθαρο αυτό το σημείο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Η συμφωνία απασχόλησε και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να επισημαίνουν ότι έρχεται ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την ΕΤΕπ που δίσταζε να πει το «ναι», ανησυχώντας για μια τόσο μεγάλη έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.

Τι προβλέπει. Εκτός της ενίσχυσης των μικρομεσαίων, η συμφωνία περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών και την παροχή στήριξης από την ΕΤΕπ για την ολοκλήρωση των πέντε αυτοκινητοδρόμων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εκτιμήσεις για τα ποσά που θα διοχετευθούν στην αγορά, ούτε και χρονοδιαγράμματα. Τα κονδύλια προς τους μικρομεσαίους, όσο και εκείνα για τα μεγάλα έργα, θα δοθούν μέσω δύο ταμείων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου για Εργα Υποδομών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα ταμεία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ και με κεφάλαια που θα μοχλεύσει η ΕΤΕπ.
Ειδικά για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφτεί τον Μάρτιο αλλά που λόγω της μέχρι πρότινος άρνησης της ΕΤΕπ ενεργοποιείται τώρα, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα είναι 500 εκατ. ευρώ και από την ΕΤΕπ 1 δισ. ευρώ (η μόχλευση δηλαδή θα είναι 1:2).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην ΕΤΕπ ότι δεν πρόκειται να δεχθεί θέμα «ρήτρας δραχμής» για την αποπληρωμή των δανείων. Κάτι που ουδέποτε είχε τεθεί επισήμως από την ΕΤΕπ - «ρήτρα δραχμής δεν υπήρξε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά χθες ο απερχόμενος αντιπρόεδρός της Τράπεζας Πλούταρχος Σακελλάρης - ήταν ωστόσο γνωστό πως ανεπισήμως το θέμα συζητιόταν. Τελικά, και έπειτα από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και της διοίκησης της ΕΤΕπ, τα δύο μέρη συμφώνησαν στην άρση όλων των εμποδίων, μεταξύ των οποίων ήταν και το θέμα της ρήτρας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από