Αντιμέτωποι με διπλάσιο φόρο θα είναι από την ερχόμενη χρονιά όσοι δεν υποβάλουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο καθεστώς των αλλεπάλληλων παρατάσεων που χαρακτηρίζουν σήμερα το σύστημα υποβολής δηλώσεων, καθιερώνοντας συγκεκριμένες προθεσμίες υποβολής κάθε είδους δήλωσης. Φέτος η κατάσταση ξέφυγε: λίγες μέρες πριν λήξει η τέταρτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωσή τους.

Από το 2013 όλα αλλάζουν. Οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν εγκαίρως ότι έχουν περιθώριο, για παράδειγμα, έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Οι πύλες των ηλεκτρονικών συστημάτων θα ανοίγουν από τις αρχές κάθε έτους. Ολες οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ το σύστημα θα μένει για λίγες μέρες μετά την εκπνοή της προθεσμίας ανοιχτό. Οταν κλείσουν οι ηλεκτρονικές πύλες, όσοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους θα είναι αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές. «Ακόμα και διπλάσιο φόρο θα μπορούσαμε να επιβάλουμε στους αμελείς», λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Στην καθιέρωση συγκεκριμένων προθεσμιών για τη υποβολή κάθε δήλωσης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη φιλοσοφία του οποίου, όπως αποτυπώθηκε και στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εντάσσεται η απλοποίηση των διαδικασιών και η σταθερότητα των κανόνων του φορολογικού συστήματος.

Αντίστοιχα με τα φυσικά πρόσωπα, θα καθιερωθούν σταθερές και προκαθορισμένες ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων και για τις επιχειρήσεις, επίσης με αυστηρές ποινές για τους αμελείς.