Περισσότεροι από 100.000 αντιπυρηνικοί διαδηλωτές - 170.000 σύμφωνα με τους οργανωτές, 75.000 σύμφωνα με την Αστυνομία - πραγματοποίησαν χθες πορεία στο κέντρο του Τόκιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ατομική ενέργεια και να αυξήσουν την πίεση επί του Πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα.
Με επικεφαλής τον νομπελίστα της Λογοτεχνίας Κενζαμπούρο Οέ, τον σταρ της ποπ Ριουίτσι Σακαμότο και τον εικαστικό καλλιτέχνη Γιοσιτόμο Νάρα, οι διαδηλωτές τόνισαν πως η χώρα δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια μετά την περυσινή καταστροφή στη Φουκουσίμα που απέδειξε πως η ενέργεια αυτή δεν είναι ασφαλής. Εξέφρασαν επίσης την οργή τους για το γεγονός ότι στην επίσημη κοινοβουλευτική έκθεση για την καταστροφή στη Φουκουσίμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεν κατονομάζεται ουδείς υπεύθυνος.
Η χθεσινή διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από τον περασμένο μήνα που ο Πρωθυπουργός Νόντα δήλωσε πως η Ιαπωνία, για να έχει ενεργειακή ασφάλεια, πρέπει να θέσει και πάλι σε λειτουργία κάποιους από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που είχαν κλείσει μετά την καταστροφή. Η απόφαση για την επαναλειτουργία τους θεωρήθηκε νίκη της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας, που παραμένει πολύ ισχυρή.
Χθες οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν μεσήλικοι, ανήκαν δηλαδή στο εκλογικό σώμα που στήριξε τις ιαπωνικές κυβερνήσεις στα μεταπολεμικά χρόνια της ανάπτυξης, η οποία τροφοδοτήθηκε από την πυρηνική ενέργεια που πολλοί νόμιζαν τότε πως ήταν φτηνή και ασφαλής. «Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο χωρίς πυρηνική ενέργεια» δήλωσε ο νοσοκομειακός εργάτης Τακέσι Σινόντα, ο οποίος διαδήλωνε με τον 3χρονο γιο του. Οι επικεφαλής του κινήματος ανακοίνωσαν πως έχουν συγκεντρώσει 7,4 εκατ. υπογραφές κάτω από ένα αίτημα για τη σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από