Στις αρχές Αυγούστου θα ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την EFG Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ τον επόμενο μήνα θα συνταχθούν και θα αποσταλούν στο Ταμείο οι εκθέσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τα τέλη Απριλίου οπότε καταβλήθηκε η «προκαταβολή» των 18 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα, η διοίκηση του Ταμείου εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος και έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο το ΤΧΣ σε συνεργασία με εξωτερικούς ελεγκτές (Deloitte, Grant Thornton και Ernst & Young) διενεργεί οικονομικούς ελέγχους σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου.

Οι έλεγχοι αποσκοπούν στον εντοπισμό των αδύναμων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και στην επικαιροποίηση – αναθεώρηση της έκθεσης που συνέταξε ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος BlackRock για την κατάσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και η οποία βασίζεται σε περυσινά δεδομένα.

Ακόμη, τα στοιχεία του οικονομικού ελέγχου θα αξιοποιηθούν για να αναθεωρηθεί και η έκθεση του αμερικανικού οίκου Bain, ο οποίος ενεργώντας ως σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος γνωμοδότησε για τη ρεαλιστικότητα των επιχειρησιακών σχεδίων που κατέθεσαν οι τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διαγνωσθεί αν είναι βιώσιμες.

Η έκθεση του ΤΧΣ θα συνταχθεί με στοιχεία Ιουνίου 2012 και θα είναι άκρως επικαιροποιημένη. Πάντως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι δεν θα αναθεωρήσουν δραστικά τα μεγέθη των μελετών των BlackRock και Bain.

Σημειώνεται πως κάθε δύο εβδομάδες οι εκπρόσωποι της τρόικας που μετέχουν στη διοίκηση του ΤΧΣ ενημερώνονται αναλυτικά για τα ευρήματα των ελέγχων και τοποθετούνται επί των διαδικασιών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει ασχοληθεί επισταμένως το τελευταίο διάστημα και με τη Νέα Proton Bank, στην οποία επένδυσε 250 εκατ. ευρώ και αποτελεί το πρώτο εγχείρημα αναδιάρθρωσης που εφάρμοσε το Ταμείο.

Εκθέσεις – οδηγός. Ιδιαίτερης σημασίας για το τραπεζικό σύστημα είναι οι εκθέσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών που θα αποσταλούν στο ΤΧΣ, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό στην αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στις εν λόγω εκθέσεις – σχέδια προτάσεων – θα βασιστούν η σύμπτυξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος με τον καλύτερο – οικονομικά και κοινωνικά – τρόπο και η προσαρμογή των τραπεζών στα νέα δεδομένα με προσεγμένες διαδικασίες ώστε να μην επιτευχθεί απλώς η επιβίωση τους, αλλά και η δημιουργία εύρωστων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων ικανών να τροφοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Από τη σύνθεση των δεδομένων που θα περιλαμβάνονται στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης θα προκύψουν τα ιδανικά σχήματα βάσει της συμπληρωματικότητας των τραπεζών, των γεωγραφικών κριτηρίων (το δίκτυο καταστημάτων), αλλά και με γνώμονα την ομοιογένεια των δανειακών χαρτοφυλακίων. Εφόσον τα σχέδια αναδιάρθρωσης εγκριθούν από το ΤΧΣ θα αποσταλούν προς έγκριση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.