Τη συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου ως λύση για την επιτυχή ανασυγκρότηση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου προτείνει ο πρώην πρόεδρος της πρώτης Ανδρέας Βγενόπουλος με χθεσινή του ανακοίνωση. Οπως αναφέρει, η τράπεζα λόγω των συνεργειών που θα προκύψουν θα χρειασθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια και παράλληλα θα αποτελέσει για τους παλαιούς μετόχους αλλά και τους νέους επενδυτές μια σαφώς καλύτερη επενδυτική επιλογή.

Κατά τον κ. Βγενόπουλο, ένα τέτοιο σχήμα θα μπορεί να παρουσιάζει μια ετήσια κερδοφορία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και θα θεωρηθεί καλή επένδυση, ακόμη και αν χρειασθεί επανακεφαλαιοποίηση της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ. «Στις διεθνείς αγορές υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα, που όμως αναζητεί πραγματικά καλές και αξιόπιστες επενδύσεις», τονίζει ο κ. Βγενόπουλος επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, αλλά και στην κυβέρνηση της χώρας για την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας μετά την αποτυχημένη απόπειρα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στην πρόσφατη αύξηση των 1,8 δισ. ευρώ, που καλύφθηκε σχεδόν αποκλειστικά από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Βγενόπουλος στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι επειδή έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, πρέπει να γίνουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση τα εξής:

n Να προχωρήσει αμέσως ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock σε όλα τα χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες παρουσίας τους στο εξωτερικό, ώστε να φανεί η πραγματική κατάστασή τους και οι τελικές κεφαλαιακές τους ανάγκες.

n Με βάση αυτή την πραγματική εικόνα των δύο τραπεζών να καθορισθεί η σχέση ανταλλαγής και να αποφασισθεί η συγχώνευσή τους.

n Παράλληλα, να δρομολογηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης από ιδιωτικά κεφάλαια με τη συμβουλευτική συνδρομή που μπορεί να έχει και τα χαρακτηριστικά του soft ή hard underwriting ενός ομίλου από μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.

n Η Βουλή πρέπει να αλλάξει το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε βιαστικά για την κρατικοποίηση της Λαϊκής και να θεσπίσει για την πιθανή συμμετοχή του κράτους τους ίδιους όρους που θα ισχύσουν και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.