Οσο υπάρχουν ελπίζουν

Στο πλαίσιο των ξεχωριστών επαφών που έχει εγκαινιάσει ο Αντώνης Σαμαράς με τα μέλη της κυβέρνησής του, χθες είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Οι οδηγίες του Πρωθυπουργού προς τη μοναδική γυναίκα υπουργό αφορούσαν κυρίως την προώθηση δράσεων και ενεργειών στον τουρισμό, δεδομένου ότι είναι από τους λίγους τομείς που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου η υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να αναγάγει τον τουριστικό κλάδο σε κινητήριο δύναμη για την αναθέρμανση της οικονομίας». Λόγια που η τουριστική αγορά έχει βαρεθεί να ακούει και απλώς ελπίζει αυτή τη φορά να γίνει κάτι. Αλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Ενέσεις με δισ.

Αυξημένη κατά 14 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα τέλη Απριλίου, ήταν η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος προς τις ελληνικές τράπεζες την τελευταία ημέρα του Ιουνίου, αποτυπώνοντας το μέγεθος των απωλειών τους μέσω των καταθέσεων.

Δεδομένου ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου καταγράφηκε αξιοσημείωτη επιστροφή καταθέσεων στο Σύστημα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για απώλειες της τάξης των 20 δισ. ευρώ λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Στα παράδοξα της περιόδου εντάσσεται και το γεγονός ότι ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της Τραπέζης της Ελλάδος, o γνωστός πλέον ELA, εκτοξεύτηκε τον Μάιο στα 124 δισ. ευρώ, λόγω του προσωρινού αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Είναι προφανές ότι χωρίς τη στήριξη του Ευρωσυστήματος οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει. Μόνο τον Μάιο η χρηματοδότηση από ΕΚΤ και ΤτΕ αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκε κατά 11 δισ. ευρώ επιπλέον.

Βιομηχανία πλαστών

Με περισσή άνεση εμφανίστηκε χθες το πρωί ένας κύριος, κυπριακής υπηκοότητας, στην Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού. Με ένα μάτσο εξουσιοδοτήσεις ανά χείρας κατευθύνθηκε στο Τμήμα Μητρώου της Εφορίας και ζήτησε για λογαριασμό των πελατών του έκδοση ισάριθμων Αριθμών Φορολογικού Μητρώου. Καθώς ο συγκεκριμένος κύριος ήταν τακτικός… πελάτης (είχε εκδώσει μαζικά ΑΦΜ) οι υπάλληλοι εξέτασαν προσεκτικά τις εξουσιοδοτήσεις, για να διαπιστώσουν ότι φέρουν την υπογραφή δικηγόρου που έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια.

Ηταν και οι φωτοτυπίες ταυτότητας που κουβαλούσε μαζί του «της κακιάς ώρας» και οι υποψίες ήρθαν κι έδεσαν. Η Εφορία ειδοποίησε το ΣΔΟΕ και τελικά ο κύριος έφυγε με χειροπέδες. Οπως αποδείχθηκε, είχε στήσει βιομηχανία έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων, μέσω των οποίων εισέπραττε επιστροφές ΦΠΑ.

Πέντε μνηστήρες

Από τις πέντε δεσμευτικές προσφορές για τη Δωδώνη, μόνο δύο προέρχονται από την Ελλάδα. Τη μία ανακοίνωσε επίσημα η Αγροτική. Πρόκειται για την προσφορά από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, οι οποίες ελέγχουν 32,3% της γαλακτοβιομηχανίας. Η άλλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι της Τυράς – Ολυμπος των αδελφών Σαράντη, που το 2008 είχαν εξαγοράσει από την Αγροτική τη γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη. Για την ταυτότητα των ξένων υποψήφιων επενδυτών δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις καθώς, όπως και στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, σχεδόν όλοι οι μνηστήρες είχαν ζητήσει να μείνουν κρυφά τα ονόματά τους.

Οπως αφήνεται όμως να διαρρεύσει, πρόκειται για σοβαρούς ομίλους. Κάποιοι μάλιστα προσομοιάζουν με τον χαρακτήρα της Δωδώνης αφού πρόκειται για συνεταιριστικές επιχειρήσεις.