Μισό αιώνα μετά τη δημιουργία από τους Ιταλούς του εθνικού προπονητικού κέντρου στο Κοβερτσιάνο, 24 χρόνια από τα εγκαίνια του αντίστοιχου γαλλικού κέντρου στο Κλερφοντέν και αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία του Θιουδάδ ντελ Φούτμπολ κοντά στη Μαδρίτη, η Αγγλία αποκτά το δικό της «εκκολαπτήριο» ποδοσφαιριστών και προπονητών.

Πρόκειται για το Σεν Τζορτζ Παρκ που κατασκευάστηκε στο κέντρο της Αγγλίας, κοντά στην πόλη Μπάρτον ον Τρεντ στην περιοχή του Στάφορντσάιρ, στοίχισε 100 εκατ. στερλίνες (κοντά στα 127 εκατ. ευρώ) και διαθέτει τεχνολογία αιχμής.

Τρεις είναι οι στόχοι του κέντρου: η βελτίωση των άγγλων προπονητών, η αύξηση του αριθμού των προπονητών ούτως ώστε να μη χρειάζεται στο μέλλον η πρόσληψη ξένων κόουτς και η ανάδειξη ταλαντούχων παικτών που θα οδηγήσουν τα Τρία Λιοντάρια στις κατακτήσεις τίτλων.

Το Γουέμπλεϊ θα παραμείνει το πνευματικό σπίτι του αγγλικού ποδοσφαίρου και το Σεν Τζορτζ Παρκ θα είναι το νευραλγικό σημείο, εξηγεί ο επικεφαλής του Ντέιβιντ Σίπσανκς.

«Είναι το νευραλγικό σημείο, μία δεξαμενή σκέψης, θα μπορούσα να πω η Μέκκα του αγγλικού ποδοσφαίρου», δηλώνει ο Σίπσανκς που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον επόμενο μήνα τους πρώτους ένοικους του συγκροτήματος που θα είναι η εθνική ομάδα της Αγγλίας της κατηγορίας U17.

Το Σεν Τζορτζ Παρκ περιλαμβάνει 12 γήπεδα προπόνησης συμπεριλαμβανομένων ενός κανονικών διαστάσεων σε κλειστό χώρο και ενός ακόμα, στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο ίδιος χλοοτάπητας με αυτόν του Γουέμπλεϊ. Υπάρχουν δύο υπερπολυτελή ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύουν τα μέλη της εθνικής ομάδας και το προπονητικό σταφ πριν από τους αγώνες.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στη χώρα και περιλαμβάνουν υποθαλάσσιους διαδρόμους, αθλητικό στίβο με αισθητήρες πίεσης, μηχανήματα τρεξίματος με αντιβαρύτητα και θαλάμους υψομέτρου.

Εχουν κατασκευαστεί επίσης πέντε γυμναστήρια, μία ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, πισίνες υδροθεραπείας, ενώ το κέντρο έχει εφοδιαστεί με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα.

Ο Σίπσανκς προειδοποιεί πάντως πως οι φίλαθλοι δεν πρέπει να περιμένουν αποτελέσματα από τη νέα προσπάθεια αν δεν περάσει τουλάχιστον μία δεκαετία

και ελπίζει πως εκτός από την αγωνιστική άνοδο των παικτών το νέο κέντρο θα βοηθήσει στη βελτίωση της συμπεριφοράς τους και έξω από το γήπεδο.