Αστεγος και δίχως δικαίωμα στην κληρονομιά του Λούτσιο Ντάλα έμεινε ο επί δέκα χρόνια σύντροφός του. Ο έρωτας του ιταλού τραγουδοποιού για τον 32χρονο ηθοποιό Μάρκο Αλεμάνο έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Βγήκε ωστόσο στο προσκήνιο πέντε μήνες μετά τον θάνατο του Λούτσιο Ντάλα, με αφορμή το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε οικονομικά τον νεαρό σύντροφό του.

Φυσικοί κληρονόμοι θεωρούνται οι πρώτες ξαδέλφες του, με τις οποίες δεν διατηρούσε στενές σχέσεις. Ο νεαρός σύντροφός του δεν έχει κανένα θεσμικό δικαίωμα και δεν μπορεί να διεκδικήσει μέρος της κληρονομιάς, καθώς ο Λούτσιο Ντάλα δεν άφησε διαθήκη.

Στην κηδεία του Λούτσιο Ντάλα, που πέθανε στα 69 του, ο Μάρκο Αλεμάνο βρισκόταν στα μπροστινά καθίσματα της εκκλησίας για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του. Μετά τον θάνατο, τους χωρίζει και ο ιταλικός νόμος. Σύντομα ο νεαρός ηθοποιός θα πρέπει να φύγει από το πολυτελές διαμέρισμα όπου έμεναν μαζί.

Η περιουσία, η οποία ανήκει πια στις πρώτες ξαδέλφες τού Ντάλα, αποτελείται από ακίνητα μεγάλης αξίας, όπως είναι το σπίτι στην Μπολόνια, ένα εξοχικό στα νησιά Τρέμιτι, καθώς και ένα ακόμη στη Σικελία. Υπήρξε επίσης συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, ενώ τα δικαιώματα των τραγουδιών του απέφεραν 500.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Σε μια κλωστή κρέμεται και το όνειρο του Λούτσιο Ντάλα να ανοίξει μια στέγη για τους νέους μουσικούς. Μαζί με τον σύντροφό του προετοίμαζε πριν από τον θάνατό του τη δημιουργία ενός ιδρύματος υποτροφιών, η τύχη του οποίου παραμένει σήμερα άγνωστη. Οι κληρονόμοι υποσχέθηκαν αρχικά ότι θα σεβαστούν την επιθυμία του και θα συνεχίσουν το έργο του. Σήμερα όμως κάνουν πίσω. Φαίνεται ότι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να παραχωρήσουν τον 2.400 τ.μ. χώρο που αγόρασε ο Ντάλα κοντά στη Μεγάλη Πλατεία στο ίδρυμα.

«Αν το πρότζεκτ αυτό ολοκληρωθεί, το ίδρυμα θα μπορεί να στεγαστεί σε αυτόν τον τεράστιο χώρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέρος από την περιουσία του θα περάσει στην κατοχή του ιδρύματος», σπεύδουν να εξηγήσουν οι κληρονόμοι.