Ενα παλιό γνωμικό των Αλπεων λέει ότι η χιονοστιβάδα είναι ένα κτήνος το οποίο πετάει δίχως να έχει φτερά, χτυπάει δίχως να έχει χέρια και βλέπει δίχως να έχει μάτια. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι κάτοικοι του Λευκού Ορους θεωρούσαν πως οι χιονοστιβάδες προκαλούνταν από μάγισσες, ενώ συνήθιζαν επίσης να θάβουν αυγά στους πρόποδες πλαγιών όπου σημειώνονταν συχνότερα, με σκοπό τον κατευνασμό των κακόβουλων πνευμάτων που υποτίθεται ότι τις προκαλούσαν. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι των βουνών συμβούλευαν τους νεότερους να μην ξεπερνούν ποτέ τη χιονογραμμή (το σημείο πέρα από το οποίο υπάρχει χιόνι όλη τη διάρκεια του χρόνου) γιατί από ‘κεί και μετά ζούσαν δράκοι και νεράιδες. Μέχρι το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, το Μον Μπλαν (η πιο ψηλή κορυφή των Αλπεων) ήταν γνωστό ως Μον Μοντί ή αλλιώς το καταραμένο βουνό. Σήμερα, η ονομασία αυτή ανήκει σε μία από τις κορυφές του ορεινού όγκου που δεσπόζει στο κέντρο της Ευρώπης, στην κορυφή όπου χθες βρήκαν τραγικό θάνατο οι εννέα ορειβάτες.

Χάρη στις πληροφορίες που συνέλεξε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο ελβετός επιθεωρητής δασών Γιόχαν Βίλχελμ Φόρτουνατ Κόαζ, πλέον οι αιτίες που προκαλούν τις χιονοστιβάδες είναι γνωστές. Οταν ο καιρός είναι ψυχρός, οι χιονοστιβάδες είναι αποτέλεσμα της αποκόλλησης λεπτότερων στρωμάτων χιονιού από τον κύριο όγκο που καλύπτει τις πλαγιές. Με την πάροδο του χρόνου οι κρύσταλλοι πάγου που εμπεριέχονται στο χιόνι, μεγαλώνουν σε μέγεθος και γίνονται πιο εύθραυστοι. Μια ρωγμή αρκεί για να μετακινηθεί μια τεράστια μάζα χιονιού, συχνά βάρους χιλιάδων τόνων, και να παρασύρει κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά της. Οταν ο καιρός είναι ζεστός, οι χιονοστιβάδες προκαλούνται εξαιτίας της τήξης του χιονιού.

Το 1910, ο Κόαζ είχε υπολογίσει ότι υπήρχαν τουλάχιστον 9.368 πιθανά σημεία σχηματισμού χιονοστιβάδας που θα μπορούσαν να πλήξουν πληθυσμούς των ελβετικών Αλπεων, ενώ ο αριθμός των χιονοστιβάδων ανά έτος ήταν, σύμφωνα με τον Ελβετό, πάνω από 17.000. Πιο πρόσφατα, υπολογίστηκε ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο καταγράφονται 100.000 χιονοστιβάδες.
Οταν αφανίστηκε ολόκληρο χωριό

Μια σειρά αλλεπάλληλων χιονοστιβάδων που σημειώθηκαν στις Ιταλικές Αλπεις στις 19 Μαρτίου του 1755 είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της κοινότητας του Μπεργκεμολέτο

«Να μη σου τύχει…»

Οι έμπειροι ορειβάτες συνηθίζουν να λένε ότι ο μοναδικός σίγουρος τρόπος για να επιβιώσει κάποιος από τη δολοφονική μανία των χιονοστιβάδων είναι… να μη βρεθεί στο διάβα τους