Θρίαμβος για την Εθνική Νέων, η οποία αν και αγωνίστηκε για 75 λεπτά με παίκτη λιγότερο, πήρε στην παράταση την πρόκριση για τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος – θα γίνει την Κυριακή στο Ταλίν της Εσθονίας – νικώντας 2-1 την Αγγλία.

Την Κυριακή η Εθνική θα αντιμετωπίσει, όπως το 2007, την Ισπανία, που χθες απέλεισε στα πέναλτι τη Γαλλία.

«Ηταν μια πανάξια πρόκριση γιατί παίξαμε με δέκα παίκτες για μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα» επεσήμανε μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής της ομάδας Κώστας Τσάνας και πρόσθεσε: «Υπήρχε θέληση, πάθος, ψυχή και οι παίκτες έβαλαν την ομάδα πάνω και από τον εαυτό τους και έδωσαν ό,τι είχαν. Νιώθω καταπληκτικά. Ηταν η νίκη που την ήθελα και την πίστευα. Τώρα θα φροντίσουμε να ξεκουραστούμε και να ανασυγκροτηθούμε για να παρουσιαστούμε έτοιμοι στον τελικό».

Η εθνική ομάδα προηγήθηκε στο σκορ με τον Μπουγαΐδη στο 38′ (κεφαλιά). Το γκολ ήρθε ως επισφράγισμα της πολύ καλής απόδοσης που είχαν οι νεαροί έλληνες διεθνείς στο πρώτο 45λεπτο. Σε αυτό το διάστημα η Εθνική είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και τις ευκαιρίες απέναντι στους Αγγλους.

Καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα ήταν η φάση στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, όταν ο εχθρικός για την ελληνική ομάδα δανός διαιτητής Κεν Χάνσεν χρέωσε με πέναλτι και αποβολή τον Καπίνο για το μαρκάρισμα στον Αφόμπε. Η απόφαση του ρέφερι ήταν εντελώς άδικη για την ελληνική ομάδα, αφού δεν υπήρχε καμία περίπτωση πέναλτι, δεδομένου ότι ο γκολκίπερ του ΠΑΟ έδιωξε την μπάλα προτού ο άγγλος επιθετικός πέσει στο έδαφος. Ο Τσάνας αναγκάστηκε να ρίξει στο παιχνίδι τον Διούδη, αποσύροντας τον (επιθετικό) Διαμαντάκο και ο νεαρός γκολκίπερ του Αρη, αν και «κρύος», απέκρουσε το πέναλτι του Χολ.

Στο δεύτερο μέρος, οι επιθέσεις των Αγγλων ήταν κατά κύματα προς την ελληνική εστία. Ο Αφόμπε ισοφάρισε στο 56′, ενώ μέχρι το 90ό λεπτό οι έλληνες παίκτες επέδειξαν απαράμιλλο πάθος και δύναμη προκειμένου να μη δεχτούν άλλο τέρμα. Σε αυτό το διάστημα οι Αγγλοι δημιούργησαν και έχασαν ευκαιρίες, ενώ ο Διούδης σε αρκετές περιπτώσεις έδειξε πως μπορεί να καλύψει το κενό του Καπίνο.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και εκεί… χτύπησε ο Λυκογιάννης. Στο 108′ ο νεαρός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έκανε κοντρόλ με το δεξί πόδι και με το αριστερό πλάσαρε επάνω από τον εξερχόμενο Τζόνστον διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ της Εθνικής.

Με κίτρινη κάρτα παρατήρησε τους Θορπ, Γκάρμπατ, Ρόμπινσον, Θορν, Κατίδη, Σταφυλίδη, Μπουγαΐδη, Γιαννιώτα. Πάντως, σε ότι αφορά τους έλληνες παίκτες που δέχθηκαν κίτρινη κάρτα δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τη συμμετοχή τους στον τελικό της Κυριακής.

ΑΓΓΛΙΑ: Τζόνστον, Ντάιερ (57′ Γκάρμπατ), Ρόμπινσον, Κιν, Θορπ, Μπάρκλεϊ, Τσάλομπα, Μπεραΐνο (76′ Ρέντμοντ), Χολ, Αφόμπε, Λάντστραμ (91′ Θορν)

ΕΛΛΑΔΑ: Καπίνο, Σταφυλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Μπουγαΐδης, Κουρμπέλης, Μπάλλας, Φουρλάνος (71′ Μπουχαλάκης), Λυκογιάννης, Διαμαντάκος (45’+3 Διούδης), Κατίδης (104′ Μπακασέτας), Γιαννιώτας