«Eίναι καιρός για μένα να σταματήσω. Να απομακρυνθώ από τη σκηνή και τον κινηματογράφο. Δεν έχω πια την αντοχή και δεν θα την έχω ξανά. Η επαγγελματική ζωή μου ως ηθοποιού – στην οθόνη και τη σκηνή – μου έφερε τη στήριξη του κοινού, τη συναισθηματική άνθηση και τις υλικές ανέσεις. Πιστεύω ότι καθένας πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος πότε είναι καιρός να σταματήσει. Γι’ αυτό αποχαιρετώ το επάγγελμα με στεγνά μάτια και με μια βαθιά ευγνωμοσύνη. Δεν θα επιστρέψω».

Με τα λόγια αυτά ο θρυλικός αντισυνταγματάρχης Τόμας Εντουαρντ Λόρενς της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας «Ο Λόρενς της Αραβίας», ο Πίτερ Ο’Τουλ, αποχαιρετά τον κόσμο του θεάματος έναν μήνα πριν γιορτάσει τα 80ά του γενέθλια.

Ο ιρλανδός ηθοποιός, που αν και ήταν υποψήφιος για οκτώ Οσκαρ δεν κατάφερε να κερδίσει κανένα, ξεκίνησε την καριέρα του από το θεατρικό σανίδι με σαιξπηρικό ρεπερτόριο – είχε ξεχωρίσει ως Αμλετ – συμμετέχοντας σε περισσότερες από 100 παραστάσεις.

Και παρ’ όλο που η αμερικανική Ακαδημία δεν τον τίμησε με το χρυσό αγαλματάκι (παρά με ένα τιμητικό Οσκαρ το 2003 για το σύνολο της καριέρας του), ο σπουδαίος ηθοποιός είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικότερο βραβείο: την εκτίμηση των συναδέλφων του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Μάικλ Κέιν τον ενέταξε στους βρετανούς συναδέλφους του που άλλαξαν τα πάντα στο Χόλιγουντ.