Σε σκληρή αυτοκριτική για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τα οποία θα δοθούν για συζήτηση και έγκριση στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης και στις οργανώσεις της ΚΝΕ: «Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη στη δουλειά του Κόμματος με τον περίγυρό του, τους φίλους και οπαδούς για την ανάδειξη των θέσεών μας σχετικά με τον χαρακτήρα των εκλογών για το αστικό Κοινοβούλιο και την ανάδειξη κυβέρνησης στα πλαίσια του συστήματος ευρύτερα». Οπως τονίζεται, όμως, «αυτό δεν έρχεται καθόλου σε αντίθεση με την ανάγκη να ισχυροποιείται το ΚΚΕ και στο αστικό Κοινοβούλιο ως δύναμη εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης, όμως δεν πρέπει να θεωρούνται οι εκλογές ως η μάχη των μαχών, αποσπασμένη από το επίπεδο ανάπτυξης της ταξικής πάλης».

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ. Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά «στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε το ρεφορμιστικό-οπορτουνιστικό ρεύμα που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα τμήματα των εργατοϋπαλλήλων με διασφαλισμένη έως τώρα μονιμότητα στη δουλειά, σχετικά καλύτερους μισθούς και παροχές».

Σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι «ενισχύθηκε με την οργανωμένη μετακόμιση οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα, τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον κρατικό τομέα».

ΕΥΘΥΝΕΣ. Στο πλαίσιο της αυτοκριτικής τονίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν μπόρεσε «με βάση το ύψος των αναγκών και των δικών της κατά καιρούς διαπιστώσεων να προσανατολίσει πρακτικά όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεότερες ηλικίες, με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια».