Επίθεση κατά της κυβέρνησης και ονομαστικά στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς εξαπέλυσε χθες βράδυ μιλώντας στο Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να πουλήσει τη δημόσια περιουσία και ότι αντί για την επαναδιαπραγμάτευση προωθεί την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του Μνημονίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης τόσο γιατί, όπως είπε, δεν διαπραγματεύεται, αλλά και γιατί προωθεί τις αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων «προειδοποιώντας τη να μην οργανώσει πλιάτσικο κατά της δημόσιας περιουσίας».

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί βασική αντιπολιτευτική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και στελέχη του κόμματος με ανακοινώσεις και συμβολικού χαρακτήρα επισκέψεις συνέχισαν και χθες να στέλνουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τις επιχειρήσεις που θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων: έτσι, μετά τη ΔΕΗ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τη Δωδώνη, χθες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκε με τους εργαζομένους της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), που μαζί με τη ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο αποκρατικοποιήσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Οπως τονίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί η πώληση αυτών των επιχειρήσεων, όπως επίσης και της ΔΕΗ και των Ελληνικών Πετρελαίων. Ειδικά για τους ενεργειακούς φορείς επισημαίνεται ότι «η ιδιωτικοποίησή τους συνιστά πολιτικό εθνικό έγκλημα και πρέπει να αποτραπεί».

Στο μείζον θέμα των αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκε εκτενώς και ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στο Περιστέρι. Οπως είπε, «προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών με τους όρους των πιστωτών της χώρας». Και τόνισε: «Δεν αποτελούν αφορμή για το ξεπούλημά τους και μάλιστα στις σημερινές ευτελείς χρηματιστηριακές αξίες της μνημονιακής εσωτερικής υποτίμησης. Το φως στα χωριά δεν το πήγε η Power γιατί δεν ήταν κερδοφόρο. Το πήγε η ΔΕΗ».

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Στο μεταξύ, πρόταση νόμου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας κατέθεσε χθες στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την πρόταση, που αφορά την κατάργηση παλαιότερης πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, προβλέπονται: η επαναφορά του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 751 ευρώ, με αντίστοιχη προσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας, των συντάξιμων αποδοχών και της αμοιβής των υπερωριών. Επίσης, η επαναφορά διατάξεων που αφορούν τις μισθολογικές ωριμάσεις των εργαζομένων, η επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε για τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ επανέρχεται σε ισχύ ο νόμος περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ορίζει και τα της μετενέργειας αλλά και τα περί διαιτησίας μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, μέσω του ΟΜΕΔ.

Στην Αιτιολογική Εκθεσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κατεπείγουσας σπουδαιότητας νομοθετική παρέμβαση ανατροπής των αντεργατικών αλλαγών, που συντελέστηκαν στο συλλογικό εργατικό δίκαιο στη χώρα μας», ενώ υπόσχεται ότι θα επανέλθει και με νέα πρόταση νόμου για την επανόρθωση και των υπόλοιπων απορρυθμίσεων που υπέστησαν οι συλλογικές ελευθερίες και τα απορρέοντα από αυτές εργατικά δικαιώματα.

n Για το θέμα αυτό η Κουμουνδούρου αναμένεται να υψώσει τους τόνους και να ρίξει το γάντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση, τις οποίες και θα καλέσει να τοποθετηθούν. Ηδη από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ «τις καλεί να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πρόταση νόμου, αποδεικνύοντας στον ελληνικό λαό αν σέβονται ή όχι τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους».