Με φόρο ακίνητης περιουσίας θα επιβαρυνθούν για το 2010, το 2011, αλλά και το 2012 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται το επόμενο διάστημα να στείλει τα εκκαθαριστικά για τη συγκεκριμένη φορολογία.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έδωσε χθες στη δημοσιότητα απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τη φορολογία ακινήτων, τον ΦΠΑ, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν τους πολίτες.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Ειδικότερα, από το έτος 2010 επιβάλλεται φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Για τα φυσικά πρόσωπα η δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) δημιουργείται από το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του φορολογουμένου. Ο προσδιορισμός του φόρου για το έτος 2010 γίνεται με κλιμακωτούς συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1,0%, ενώ για το έτος 2011 και έπειτα οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,2% έως 1,0%.

Για το έτος 2010 αξία περιουσίας ανά ιδιοκτήτη έως 400.000 ευρώ δεν φορολογείται, ενώ για το έτος 2011 και έπειτα δεν φορολογείται αξία περιουσίας έως 200.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι όσοι αδυνατούν να τις εξοφλήσουν, μπορούν να υποβάλουν στη ΔΟΥ όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές αίτηση υπαγωγής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών. Η αίτηση βαρύνεται με παράβολο ανάλογο του ύψους της οφειλής.

Αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ και έχουν εξοφληθεί ή νόμιμα τακτοποιηθεί τυχόν οφειλές. Εχει τετράμηνη διάρκεια ισχύος αν δεν υπάρχουν οφειλές και μηνιαία σε κάθε άλλη περίπτωση. Χορηγείται κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ από τον ενδιαφερόμενο είτε από πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτόν. Εφόσον δεν υπάρχουν οφειλές, το αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται και από τα ΚΕΠ. Σε περίπτωση που υφίστανται τακτοποιημένες οφειλές και ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου με τίμημα, αυτό εκδίδεται με τον όρο της παρακράτησης μέρους ή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για να ανασταλεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού κινητών και ακινήτων, θα πρέπει ο οφειλέτης να είναι συνεπής σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής του ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ. Δεν επιβάλλεται κατάσχεση επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα που λαμβάνει ο οφειλέτης από έναν ή περισσότερους φορείς υπερβαίνει συνολικά το ποσόν των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολό του να μην είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.