Στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, με λαθρανασκαφές για χρυσό και αρχαία, δηλητηρίαση δύο εργατών από μονοξείδιο του άνθρακα και τρεις κατηγορουμένους που φέρεται ότι προσπάθησαν να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία περιλαμβάνει η υπόθεση θανάτου δύο Γεωργιανών που εξιχνιάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Τα πτώματα των δύο ανδρών, ηλικίας 41 και 42 ετών, εντοπίστηκαν από διερχόμενο οδηγό τα ξημερώματα της Παρασκευής σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Σίνδου. Η ιατροδικαστής που πήγε στο σημείο, δεν εντόπισε εμφανή τραύματα ή κακώσεις στις σορούς, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τοξικομανείς. Επιπλέον, οι δύο άνδρες δεν έφεραν κανένα στοιχείο ταυτότητας. Στα πτώματα εντοπίστηκαν μόνο εκδορές από σούρσιμο, ένδειξη ότι είχαν μεταφερθεί ώς εκεί.

Η υπόθεση πήρε νέα τροπή, όταν οι πρώτες αναλύσεις στο εργαστήριο της Ιατροδικαστής Υπηρεσίας έδειξαν ότι οι δύο άνδρες είχαν πεθάνει από δηλητηρίαση εισπνέοντας μονοξείδιο του άνθρακα. Την επόμενη ημέρα, έπειτα από πληροφορίες που συνέλεξε το Τμήμα Ανθρωποκτονιών από κύκλους αρχαιοκαπήλων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των νεκρών. Οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο Γεωργιανοί ήταν εργάτες σε λαθρανασκαφές που πραγματοποιούνταν, για λογαριασμό 60χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας επίπλων, τον τελευταίο μήνα στην περιοχή του Δερβενίου. Η ευρύτερη περιοχή, εκτός από θρύλους για θαμμένες χρυσές λίρες, είναι γνωστή για την ανασκαφή αρχαίων ευρημάτων της μακεδονικής περιόδου.

Οπως προέκυψε, οι δύο Γεωργιανοί είχαν ανοίξει λαγούμι βάθους 12 μέτρων και είχαν τοποθετήσει σε αυτό δυναμίτη, προφανώς επειδή «χτύπησαν» σε βράχο. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι να κατέβηκαν στο λαγούμι αμέσως μετά την έκρηξη για να απομακρύνουν τα χώματα και να δηλητηριάστηκαν από το μονοξείδιο του άνθρακα που είχε εγκλωβιστεί στο σημείο. Δεν αποκλείεται, λένε αστυνομικοί, ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα να υπήρχε εγκλωβισμένη στο έδαφος και πριν από την έκρηξη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μόλις διαπιστώθηκε ότι οι Γεωργιανοί ήταν αναίσθητοι, ένας 36χρονος συμπατριώτης τους που φέρεται ότι επέβλεπε τη λαθρανασκαφή και δύο ακόμη άτομα τα οποία αναζητούνται μετέφεραν τα πτώματα προς αντίθετη κατεύθυνση με το αυτοκίνητο του 60χρονου, ώστε να παραπλανήσουν τις Αρχές. Ο τελευταίος συνελήφθη μαζί με τον 36χρονο τσιλιαδόρο και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Κατηγορούνται για «παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής», περιύβριση νεκρού και λαθρανασκαφή.