Με ψήφους 179 υπέρ – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ – και 121 κατά – ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ – η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στο επίκεντρο της κόντρας βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί, ενώ ο υδράργυρος ανέβηκε όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ότι «όσοι μέσα στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού και θα λογοδοτήσουν για τη λεηλασία».

Η συγκεκριμένη άποψη του κ. Τσίπρα που εκφράστηκε το βράδυ του Σαββάτου και με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε έντονο ύφος: «Κύριε Τσίπρα, αφήστε τα παχιά λόγια, τις απειλές και το παραμύθι του φόβου. Αφήστε τους άλλους, αν είναι, εμένα θα βάλετε πρώτο φυλακή. Δεν σηκώνει η Βουλή ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτές τις απειλές αφού τους λέτε ουσιαστικά να μην υπογράφουν τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι αδιανόητο, είμαι από το 1977 βουλευτής, πρώτη φορά ακούστηκε κάτι τέτοιο στη Βουλή. Είναι προφανές, δεν ξέρετε τι λέτε».

«ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΙ». Τα πυρά του Αντώνη Σαμαρά κατά τη δευτερολογία του λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας επικεντρώθηκαν σε προσωπικούς τόνους εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και όσων επιδιώκουν να ματαιώσουν τις αποκρατικοποιήσεις, τους οποίους κατηγόρησε ότι θέλουν να απομονώσουν την Ελλάδα, να τη διώξουν από το ευρώ και έχουν γίνει «αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής».

Μάλιστα σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός, με αφορμή το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους «ριψοκίνδυνους αετονύχηδες αγοραστές» – είπε πως «όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της χώρας μας για να βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία θα χάσουν τα λεφτά τους» – απάντησε: «Παίζετε, κ. Τσίπρα, το ίδιο παιχνίδι με εκείνους που θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στην πλήρη χρεοκοπία και παριστάνονται δήθεν αντιμνημονιακοί. Τότε θα δείτε τι Μνημόνια θα την εξαναγκάσουν να υπογράψει και να ανοίξει ο δρόμος για τη λεηλασία του εθνικού μας πλούτου. Δεν θα σας περάσει…».

Ο Πρωθυπουργός με ιδιαίτερη σφοδρότητα επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως με την πολιτική του, «κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνουν πανίσχυρες οι συντεχνίες, να μη γίνουν επενδύσεις και μιλάει ως εκπρόσωπος των πάσης φύσεως Φωτόπουλων». Και συμπλήρωσε: «Πείτε τους ότι το πάρτι των ανεύθυνων συντεχνιών τελείωσε. Πείτε στον κ. Φωτόπουλο, χρησιμοποιώντας τους στίχους του Καβάφη, «αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις»».

Η μεταξύ τους αντιπαράθεση συνεχίστηκε και όταν ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανά πάσα στιγμή θα είναι μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως έξω από αυτήν, μαζί με τα δίκτυα αλληλεγγύης και αντίστασης» και πως «η σημερινή κυβέρνηση είναι η τελευταία στάση του Μνημονίου και εμείς η τελευταία αφετηρία να ξαναφτιάξουμε τον τόπο πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει αυτή η πολιτική». Οι αναφορές του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση να καεί η Αθήνα, έκανε λόγο για αμετροέπεια, οίηση και μεγαλομανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Δεν είναι δεκαπενταμελές συμβούλιο εδώ μέσα».

Την προηγουμένη η αντιπαράθεση είχε χτυπήσει κόκκινο καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε να μη γίνουν αποκρατικοποιήσεις σε οργανισμούς και φορείς, κυρίως για τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τη συνεταιριστική Δωδώνη, σε λιμάνια και αεροδρόμια.

«ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ». Στον Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται «υπέρ του κρατισμού, του συντεχνιασμού, υπέρ του παλιού, μεγάλου, δυσκίνητου, αντιαναπτυξιακού και φαύλου κράτους». Και συμπλήρωσε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους: «Ο κ. Τσίπρας διακήρυξε την πίστη του στο χειρότερο κράτος, στη χειρότερη κατάσταση με έναν υπαινιγμό πολύ πονηρό ότι το μέλλον των νέων ανθρώπων είναι ο διορισμός στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή είναι η υφέρπουσα υπόσχεση, είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία». Παρατήρησε μάλιστα ότι «κακώς ανεστάλησαν οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχουν κανένα στρατηγικό χαρακτήρα και δεν έχουν σχέση με εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την υπόσταση του κράτους».