Εναν ολόκληρο θησαυρό από 100 έργα του Καραβάτζιο – του ζωγράφου που έφτασε στο αποκορύφωμά του το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς στα έργα του – υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες σε ένα κάστρο στο Μιλάνο.

Σχέδια και πρώιμα έργα εκτιμάται πως περιλαμβάνονται σε αυτά τα 100 κομμάτια τα οποία εντοπίστηκαν στο εργαστήριο του δασκάλου τού σπουδαίου καλλιτέχνη Σιμόνε Πετερζάνο στο κάστρο Σφορζέσκο και τα οποία έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό καθώς έως σήμερα δεν υπήρχαν έργα από τα νεανικά χρόνια του Μικελάντζελο Μερίζι, όπως είναι το πραγματικό όνομα του ζωγράφου που έμεινε γνωστός στην Ιστορία της Τέχνης ως Καραβάτζιο.

«Μας φαινόταν αδύνατον να μην έχει αφήσει κάποιο αρχείο, έστω κάποιες σπουδές στο εργαστήρι του δασκάλου του», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου της Μπρέσκια Μαουρίτσιο Μπερναρντέλι Κουρούζ, που επί δύο χρόνια εξέταζε τα έργα μαζί με τη συνάδελφό του Αντριάνα Κονκόνι Φεντριγκόλι για να καταλήξουν πως πρόκειται για αυθεντικές δημιουργίες του ιταλού ζωγράφου της περιόδου 1584-88, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Τον ενθουσιασμό των ειδικών, ωστόσο, δεν φαίνεται να μοιράζονται οι Αρχές της πόλης του Μιλάνου, στις οποίες ανήκουν τα σχέδια, και δείχνουν να αμφισβητούν την ανακάλυψη. «Θα χαιρόμασταν πολύ να είναι αλήθεια, αλλά είναι περίεργο. Δεν ήταν κρυμμένα αυτά τα σχέδια. Ηταν προσιτά σε όλους», δηλώνει η εκπρόσωπος επί των πολιτιστικών του Δημοτικού Συμβουλίου και προσθέτει ότι οι Αρχές δεν ενημερώθηκαν για την ανακάλυψη.