Ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή, απέκλεισε κάθε μονομερή ενέργεια ως προς το Μνημόνιο και ζήτησε τροποποιήσεις ώστε να αναταχθεί με κάθε τρόπο η ύφεση που υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε εννέα σημεία ως προτεραιότητες με βασική την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, με ειδική αναφορά στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ.

Αναφορικά με το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «το νόημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι η αλλαγή των στόχων, αλλά η αλλαγή όσων εμποδίζουν της επίτευξή τους» τονίζοντας πως η κυβέρνηση θέλει τροποποιήσεις του προγράμματος στα σημεία που επιτείνουν την ύφεση για την επίτευξη των στόχων, απορρίπτοντας τις μονομερείς ενέργειες.

Οι προγραμματικές δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το μόνο που άλλαξε, είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν, επίσης, ότι οι προεκλογικές «εξαγγελίες» για επαναδιαπραγμάτευση εκ μέρους των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση αποτελούν «συνειδητό ψέμα», ενώ εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόταση για ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, αλλά ότι αντίθετα η κυβέρνηση «στηρίζει τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ΕΕ που οδηγεί την ευρωζώνη σε διάλυση».

Ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης αναφέρει: «Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος που κάνει αναφορά στο κουράγιο των Ελλήνων. Ο πρώτος ήταν ο Όλι Ρεν λίγο πριν μπει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι προφανές ότι εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας και των πιστωτών της χώρας».

Σχέδιο εννέα βημάτων από την τρικομματική κυβέρνηση

Το κυβερνητικό σχέδιο «εννέα βημάτων» για την έξοδο από την κρίση και την επαναφορά στην ανάπτυξη κωδικοποιείται ως εξής:

Αποκρατικοποιήσεις: Το λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ, το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ, τις εταιρείες υδάτων με ρυθμιστικό έλεγχο του κράτους

Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια

Δημιουργία Επενδυτικού Οχήματος Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίησητης δημόσιας περιουσίας που, εκτόςαπό το Ελληνικό, εκτείνεται στην περιοχή από το Φάληρο έως το Σούνιο

Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 12,5 δισ. ευρώ

Κλείσιμο ή συγχώνευση εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του Δημοσίουμέσα στο 2012

Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογουμένους μέσα στο 2013 – θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις

Αλλαγή του νομικού πλαισίου για την απόδοση της ιθαγένειας καιτης μεταναστευτικής πολιτικής μέσααπό κοινοβουλευτικό διάλογο

Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και

Ενίσχυση των παραδοσιακών συμμαχιών της Ελλάδας για την κατοχύρωση και προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.