Για βία στα γήπεδα και χουλιγκανισμό είχαν προσαχθεί στο παρελθόν τέσσερις νεαροί Ελληνες, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους 28 που αναγνωρίσθηκαν και ταυτοποιήθηκαν για τα σοβαρά επεισόδια (βανδαλισμοί, εμπρησμοί, λεηλασίες σε καταστήματα και σε ιστορικά κτίρια) στο Κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 12 Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα στους 28, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, περιλαμβάνονται και τέσσερις Αλβανοί με πλούσιο ποινικό μητρώο (κλοπές και «προστασία»). Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι 15 από τους κατηγορουμένους διαμένουν στην περιφέρεια, κυρίως στην Αχαΐα και την Ηλεία, και όπως όλα δείχνουν ήλθαν στην Αθήνα για συγκεκριμένο σκοπό.
Επειτα από έρευνες που διήρκεσαν πέντε μήνες, οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές κατάφεραν και αποκάλυψαν 28 άτομα, τα οποία κρύβονταν πίσω από κουκούλες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των βανδαλισμών που μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης το Κέντρο της Αθήνας. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν ομάδες νεαρών παρεισέφρησαν στον κύριο όγκο των διαδηλωτών και άρχισαν τους εμπρησμούς και τις λεηλασίες, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων παραδόθηκε στις φλόγες το ιστορικό κτίριο όπου στεγαζόταν ο κινηματογράφος Αττικόν ενώ λεηλατήθηκαν καταστήματα, ανάμεσά τους και ένα οπλοπωλείο στην Ομόνοια.
Η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών, από την επεξεργασία του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων και αξιοποιώντας τουλάχιστον 400 μαρτυρίες, προχώρησε στην ταυτοποίηση 28 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για εμπλοκή στα σοβαρά επεισόδια.
Πρόκειται για 22 Ελληνες (16 άνδρες και 6 γυναίκες) και 6 αλλοδαπούς (πέντε Αλβανούς και μια γυναίκα ουκρανικής καταγωγής), ηλικίας από 18 έως 48 χρονών. Ως προς το προφίλ τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία, οι 13 διαμένουν σε γειτονιές της Αττικής, ένας μένει στη Λάρισα, ένας στη Βοιωτία και άλλος ένας νεαρός ήλθε στην Αθήνα από το Ηράκλειο. Ακόμα 12 από τους κατηγορουμένους προέρχονται από τις περιοχές της Ηλείας και της Αχαΐας.
Ως προς το επαγγελματικό προφίλ - για τους 15 που έχουν συγκεντρωθεί κάποια στοιχεία -, ένας είναι οδηγός ταξί, ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ένας συνταξιούχος και τρεις από τις γυναίκες δηλώνουν οικιακά. Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται επίσης δύο μαθητές, ένας σπουδαστής και άλλοι έξι που δηλώνουν άνεργοι.
Καθοριστική ήταν η συμβολή των πολιτών στην αποκάλυψη της ταυτότητας των κατηγορουμένων. Είναι ενδεικτικό πως όταν αναρτήθηκαν βιντεοληπτικό υλικό και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, σημειώθηκε ρεκόρ επισκεψιμότητας με τουλάχιστον 170.000 επισκέψεις.
Εις βάρος των 28 έχουν σχηματισθεί δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για μεγάλο αριθμό αδικημάτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από