Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη νέα διατροφική μανία στις Ηνωμένες Πολιτείες: το ελληνικού τύπου γιαούρτι. Με τη διαφορά ότι ο 40χρονος Χαμντί Ουλουκάγια είναι τουρκικής - κουρδικής καταγωγής και οι πωλήσεις του γιαουρτιού που παράγει με την ονομασία «Chobani», ή αλλιώς «Τσομπάνη», έχουν υπερκεράσει εκείνες της ΦΑΓΕ, της πρώτης που άνοιξε τη συγκεκριμένη αγορά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το 1998, δημιουργώντας μια καινούργια κατηγορία προϊόντων με την ονομασία greek yogurt.
Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού στην αμερικανική αγορά έχει εξελιχθεί σε μάχη ανάμεσα σε μεγάλες αλλά και νεόκοπες εταιρείες, σαν την Agrofarma του Ουλουκάγια που μετακόμισε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του το 1995 έχοντας στο μυαλό του εντελώς άλλα σχέδια, δηλαδή να σπουδάσει.
Ομως, όταν μια ημέρα έλαβε ένα email ότι «πωλείται πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο γιαουρτιού», σε συνδυασμό με τις γνώσεις του στο αντικείμενο αφού η οικογένειά του στην Τουρκία διατηρούσε τυροκομείο και το γεγονός ότι έβρισκε τα υπάρχοντα γιαούρτια «απαίσια» - όπως αναφέρει στις κατά καιρούς συνεντεύξεις του - δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Κατάφερε να συγκεντρώσει δάνεια ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων και σε πείσμα της οικογένειάς του που τον αποκαλούσε «τρελό» προσπαθώντας να τον αποτρέψει από μια - όπως όλοι προέβλεπαν - βέβαιη οικονομική καταστροφή, εξαγόρασε το εργοστάσιο, προσέλαβε έξι υπαλλήλους μαζί με έναν ειδικό και πειραματίστηκε επί 18 μήνες ώσπου να βρει την τέλεια συνταγή. «Είχα μόνο μια ευκαιρία και έπρεπε να τα καταφέρω» έχει πει ο 40χρονος σήμερα επιχειρηματίας που μαζί με τη ΦΑΓΕ συνέβαλαν τα μέγιστα στο να κάνουν ευρέως γνωστό στους Αμερικανούς το ελληνικού τύπου (στραγγιστό) γιαούρτι.
Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό, όταν το 2007 ο 35χρονος τότε επιχειρηματίας ξεκίνησε να πουλά τα πρώτα τελάρα σε ένα μικρό παντοπωλείο του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, η κατηγορία greek yogurt κατείχε μερίδιο μόλις 2% επί του συνόλου των πωλήσεων γιαουρτιού στις ΗΠΑ. Πέρυσι, ωστόσο, η συγκεκριμένη κατηγορία έφτασε να έχει μερίδιο 25%, σε μια βιομηχανία με ετήσια έσοδα 7,6 δισ. δολάρια.
Τα τελευταία πέντε χρόνια το Chobani κερδίζει μερίδιο με πρωτοφανή ταχύτητα και σήμερα κάνει ετήσιο τζίρο πάνω από ένα δισ. δολάρια έχοντας κατακτήσει πάνω από το 50% της κατηγορίας greek yogurt, αφήνοντας πίσω του κολοσσούς όπως η General Mills και η Dannon, αλλά και η FAGE USA Corp, η θυγατρική του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ. «Είναι καθαρά ο νικητής» λέει στο περιοδικό «Τάιμ» ο αναλυτής της εταιρείας Νίλσεν Τοντ Χέιλ.

Το μυστικό της επιτυχίας του. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του τούρκου βιομηχάνου; Οτι ενώ ξεκίνησε να διαθέτει το προϊόν του σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και delicatessen, δεν περιορίστηκε εκεί. Μέσα στα τρία πρώτα χρόνια που ξεκίνησε την παραγωγή στις ΗΠΑ, έκλεισε συμμαχίες με μεγάλες αμερικανικές αλυσίδες, σαν την Giant και τη ShopRite, με όρο το Chobani να πωλείται στα ράφια τους σε χαμηλότερη τιμή από τα αντίστοιχου τύπου greek yogurts, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιοδικό «Τάιμ». Σε αυτά οφείλει την έως τώρα πορεία του, μαζί φυσικά με το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε τα μέγιστα την τεράστια ανάπτυξη που γνωρίζει στις ΗΠΑ το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο ξεχωρίζει για την πλούσια και παχύτερη υφή του καθώς και για την πιο οξεία γεύση του έναντι των προϊόντων made in USA.
Πόνταρε επίσης στο γεγονός ότι είναι πιο υγιεινό (παράγεται από γάλα, παράγωγα γάλακτος και ένζυμα, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), καθοριστικό κριτήριο για τις καταναλωτικές συνήθειες του μέσου Αμερικανού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αμερικανοί καταναλωτές δεν ενοχλούνται από την υψηλότερη κατά 93% τιμή του, έναντι όλων των άλλων ειδών.
Παρόμοια βέβαια ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν και τα προϊόντα της ΦΑΓΕ, που από το 2005 και μετά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για το ελληνικό γιαούρτι, προχώρησε στην κατασκευή εργοστασίου στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2008, πραγματοποιώντας έως σήμερα επένδυση άνω των 160 εκατ. δολαρίων, με στόχο εντός του 2012 να επεκτείνει κι άλλο την παραγωγική της δραστηριότητα.
Κατά το περιοδικό «Τάιμ» ωστόσο, το μυστικό της επιτυχίας του Ουλουκάγια ήταν ότι αποφάσισε εξαρχής να απευθυνθεί σε ολόκληρη την γκάμα των καταναλωτών, όχι μόνο σε όσους ψωνίζουν από εξειδικευμένα καταστήματα, βάζοντας ένα φθηνότερο προϊόν από εκείνα του ανταγωνισμού στα ράφια μεγάλων αλυσίδων.
Οπως κάθε επιχειρηματίας που σέβεται τον εαυτό του, δεν βάζει φρένο στα όνειρά του. Λανσάρει πλέον διάφορες συσκευασίες Chobani, με φρούτα, δημητριακά και μέλι, ποντάροντας όλο και περισσότερο στη μανία των Αμερικανών με την υγιεινή διατροφή, ενώ ευελπιστεί να κερδίσει και την καρδιά των μικρών καταναλωτών με τη νέα σειρά γιαουρτιών Champions. Και επειδή ο τζίρος της εταιρείας τού επιτρέπει πλέον ακριβές διαφημιστικές καμπάνιες, επιστράτευσε μια από τις πιο όμορφες αθλήτριες στον κόσμο, την αμερικανίδα σταρ του σόφτμπολ και δύο φορές χρυσή ολυμπιονίκη Τζένι Φιντς.

Βρήκε μιμητές. Η συνταγή της επιτυχίας της ΦΑΓΕ και του Chobani βρήκε γρήγορα μιμητές. Κορυφαίες μάρκες όπως η Yoplait και η Dannon λανσάρουν ελληνικού τύπου γιαούρτια, το πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες μικρών κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Νέας Υόρκης εκμεταλλεύονται την παρουσία των εγκαταστάσεων της Agrofarma και της FAGE, από όπου και προμηθεύονται πρώτη ύλη για την παραγωγή του στραγγιστού. Οσο για τον Ουλουκάγια, επεκτείνεται κι άλλο. Πρόσφατα επένδυσε 250 εκατ. δολάρια σε εγκαταστάσεις στο Αϊνταχο, προκειμένου το Chobani να έχει πρόσβαση σε ακόμη μεγαλύτερο πελατολόγιο.

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης
Σήμερα ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει μόλις το 30% σε σχέση με όσα δαπανά ο μέσος Δυτικοευρωπαίος για την αγορά γιαουρτιού. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της αγοράς γιαουρτιού στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα» δηλώνει ο Ουλουκάγια

Ενάμισι εκατομμύριο τελάρα την εβδομάδα
Το 2009 πουλούσε 200 τελάρια την εβδομάδα. Σήμερα έχει φτάσει το ενάμισι εκατομμύριο, και η εταιρεία του βρίσκεται στην 3η θέση των πωλήσεων (πίσω από Yoplait και Dannon) με μερίδιο 10% στη συνολική αγορά γιαουρτιού των ΗΠΑ και 60% στο ελληνικού τύπου (στραγγιστό)

Για δύο χρόνια ζούσα μέσα στο εργοστάσιο
Ακόμη και σήμερα επιμελείται προσωπικά κάθε λεπτομέρεια στην επιχείρησή του. «Θυσίασα για χρόνια την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Για δύο χρόνια ζούσα μέσα στο εργοστάσιο, κι ακόμη εκεί ζω. Πρέπει να έχεις πάθος με αυτό που κάνεις» λέει ο Χαμντί Ουλουκάγια

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από