Αυξημένα κατά περίπου 1% είναι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο το πρώτο εξάμηνο τα συνολικά έσοδα του κράτους εξακολουθούν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο στο -1,5%.

Η μικρή αυτή αύξηση τον προηγούμενο μήνα δεν οφείλεται ούτε στις εισπράξεις από ΦΠΑ, ούτε από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ούτε και από την καταβολή φόρου εισοδήματος, αλλά από το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκρατήσει τις επιστροφές φόρων και εισέπραξε έσοδα στον υπόλογο συμψηφισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν τρόπους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όμως ο εχθρός που ακούει στο όνομα «ύφεση» παρουσιάζεται ολοένα πιο απειλητικός, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον περασμένο μήνα να σημειώνουν πτώση περίπου 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό. Ουσιαστικά η πτώση του ΦΠΑ ακολουθεί την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Πολύ μεγάλη μείωση παρουσίασαν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, καθώς με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λίγες είναι εκείνες που έχουν εκκαθαριστεί και πολύ λιγότεροι είναι οι φόροι που έχουν εισπραχθεί. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος παρουσιάζονται μειωμένα τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα κατά 300 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 30%. Από την άλλη, με θετικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα από τη φορολογία ακινήτων λόγω του γεγονότος ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων άρχισε να αποστέλλει τα εκκαθαριστικά ενιαίου τέλους ακινήτων 2009.