Κομπίνα εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ερευνούν οι διωκτικές Αρχές στη Θράκη με αφορμή τη σύλληψη δύο τελωνειακών στην Ορεστιάδα. Η υπόθεση θυμίζει το παλιό γνωστό σκάνδαλο των εικονικών εξαγωγών καυσίμων προς τα Βαλκάνια μέσω μεθοριακών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αφορά εικονικές μεταφορές διαφόρων ειδών προϊόντων από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία μέσω της χώρας μας (τράνζιτ), τα οποία ωστόσο φέρεται να καταλήγουν στην ελληνική αγορά χωρίς να έχουν καταβληθεί δασμοί και φόροι. Στελέχη του ΣΔΟΕ μιλούν για απάτη που ζημιώνει το Δημόσιο με ανυπολόγιστα ποσά, ενώ έχει διαταχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα ώστε να ερευνηθούν οι διαστάσεις της μεγάλης κομπίνας. Αφορμή για την αποκάλυψη της υπόθεσης στάθηκε η περίπτωση ενός φορτίου ρούχων, το οποίο πέρασε προ ημερών τα ελληνοτουρκικά σύνορα και εκτελωνίστηκε στο Τελωνείο Ορεστιάδας. Στα συνοδευτικά έγγραφα αναφερόταν ότι τα ρούχα προέρχονταν από τρίτη εκτός ΕΕ χώρα (Τουρκία) και επρόκειτο να μεταφερθούν μέσω Ελλάδας στη Βουλγαρία. Βάσει των κανονισμών για ενδοκοινοτικές εμπορικές συναλλαγές (καθεστώς αναστολής φορολογίας), δεν επιβλήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές δασμοί και φόροι στο φορτίο, καθώς αυτό θα γινόταν από τη Βουλγαρία ως χώρα προορισμού.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, ωστόσο, που είχαν πληροφορίες ότι το σύστημα είναι διάτρητο, παρακολούθησαν το φορτηγό και διαπίστωσαν ότι μόλις έφθασε στο Τελωνείο Εξοχής στη Δράμα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, έκανε αναστροφή και κατευθύνθηκε προς Κομοτηνή. Οι Αρχές σταμάτησαν τον οδηγό ο οποίος δέχτηκε να επιστρέψει στο Τελωνείο Ορεστιάδας και να πληρώσει 4.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στους δασμούς και τους φόρους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο διευθυντής κι ένας ακόμη υπάλληλος του τελωνείου προσπάθησαν να καλύψουν τον οδηγό. Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν ότι επρόκειτο «για γνωστό μεταφορέα, που έκανε αναστροφή στα σύνορα γιατί είχε ξεχάσει ένα χαρτί». Με εντολή του εισαγγελέα Ορεστιάδας οι δύο τελωνειακοί συνελήφθησαν και πρόκειται να δικαστούν σήμερα στο Αυτόφωρο για απιστία στην υπηρεσία και απείθεια. Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Παράλληλα, από την τοπική Εισαγγελία διατάχθηκε επείγουσα έρευνα ώστε να προσδιοριστούν οι διαστάσεις της κομπίνας των εικονικών εξαγωγών.

Σύλληψη εφοριακού. Εξάλλου, για δωροδοκία συνελήφθη 47χρονος εφοριακός ο οποίος απαίτησε εκβιαστικά 10.000 ευρώ για ρύθμιση φορολογικής υπόθεσης ναυλομεσιτικής εταιρείας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν προχθές το μεσημέρι πήγε στο Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής η μητέρα του ιδιοκτήτη ναυλομεσιτικής εταιρείας τουριστικών σκαφών στην Ηλιούπολη και κατήγγειλε ότι ο εφοριακός με την ιδιότητα του ελεγκτή ΔΟΥ απαιτούσε 10.000 ευρώ για ρύθμιση φορολογικής υπόθεσης προηγουμένου έτους της εταιρείας. Κανονίστηκε συνάντηση και ο εφοριακός παρέλαβε τα χρήματα που ήταν προσημειωμένα. Επενέβησαν αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα.