Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για να καταφέρει μέσα στον Ιούλιο να ξεμπλοκάρει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά δεύτερο για τα μεγάλα οδικά έργα.

Τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης δεν κρύβει ούτε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που έπειτα από δίωρη συνάντηση χθες με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη, περιορίστηκε να εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία, αρνούμενος να κάνει επίσημες δηλώσεις.

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν διευκρινίζουν ποια είναι τα επίμαχα ζητήματα, είναι ωστόσο σαφές ότι εδώ και καιρό το διοικητικό συμβούλιο της τελευταίας (σ.σ.: απαρτίζεται από 27 μέλη, ένα για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ) δεν δείχνει και ιδιαίτερα πρόθυμο να τρέξει τις διαδικασίες, λόγω του κακού οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. «Συζητήσαμε ποια τεχνικά θέματα πρέπει να προωθήσει η ελληνική πλευρά και ποια εκείνη της ΕΤΕπ» είπαν χθες Χατζηδάκης και Σακελλάρης. «Σημασία δεν έχει το τεχνικό σκέλος, αλλά να φτάσουμε στη τελική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ώστε να πετύχουμε την εκταμίευση των κονδυλίων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιδίωξή του είναι αυτό να γίνει ως το τέλος Ιουλίου. Και αυτό καθώς στο τέλος Ιουλίου λήγει η θητεία στην ΕΤΕπ του κ. Σακελλάρη (σ.σ.: ο διάδοχός του είναι Ρουμάνος) και η Ελλάδα θα χάσει ένα σημαντικό στήριγμα στο τομέα των χρηματοδοτήσεων που είχε τα τελευταία χρόνια στο Λουξεμβούργο, όπου και η έδρα της. Εδώ υπενθυμίζουμε ότι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για να καμφθούν οι όποιες «αντιστάσεις» της ΕΤΕπ, ζητήθηκε βοήθεια από την Task Force, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο κ. Χατζηδάκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ράιχενμπαχ.

«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ». «Δυσπιστία από την ΕΤΕπ προς την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει» δήλωσε πάντως χθες ο κ. Σακελάρης, προσθέτοντας ότι παραμένει ως έχει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί επί θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης της κυρίας Διαμαντοπούλου για τη δημιουργία του περίφημου Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα χορηγεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει στην ΕΤΕπ ως εγγύηση κεφάλαια συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ προκειμένου εκείνη να μοχλεύσει πολλαπλάσια, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η μόχλευση από την ΕΤΕπ θα γίνει σταδιακά. Η μόχλευση δηλαδή θα είναι μηδενική στα πρώτα 150 εκατ. ευρώ (σ.σ.: η εκταμίευσή τους υπεγράφη μόλις προ ημερών από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) και θα αυξάνεται σταδιακά έως τα 500 εκατ. ευρώ. «Παραμένει ως έχει η δέσμευσή μας να ρίξουμε στην ελληνική αγορά κεφάλαια 1 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλάρης.

Υπενθυμίζουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είχε εγκρίνει στις 5 Ιουνίου την πρώτη φάση του προγράμματος δανειοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω διαφόρων ελληνικών τραπεζών, που θα καλύπτονται από το νεοσυσταθέν Ταμείο Εγγυοδοσίας ΜμΕ για την Ελλάδα. Εκτοτε, ωστόσο, λόγω και της προεκλογικής περιόδου αλλά και της γενικότερης αβεβαιότητας που συνεπάγονται χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, υπήρξε «πάγωμα» των διαδικασιών.

Παρόμοια πάντως προβλήματα, με το Ταμείο για τους μικρομεσαίους, αντιμετωπίζει και το δεύτερο Ταμείο που έχει εξαγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες, εκείνο για τα μεγάλα οδικά έργα. Δυσκολίες υπάρχουν και στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων, και οι σκέψεις του νέου υπουργού είναι να οριστεί ένας διαπραγματευτής με την ΕΤΕπ.