Ενα νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται από την Τεχεράνη να εμποδίσει τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ πετρελαιοφόρων τα οποία μεταφέρουν πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν έχουν συντάξει η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και η Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού Κοινοβουλίου. Οπως δήλωσε ένας ιρανός βουλευτής, ο Ιμπραήμ Αγά Μοχαμάντι, το νομοσχέδιο «συντάχθηκε ως απάντηση στις πετρελαϊκές κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», πιο συγκεκριμένα στο εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή.

Το Ιράν έχει απειλήσει πολλάκις την τελευταία χρονιά με αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, από όπου διακινούνται καθημερινά 17 εκατομμύρια βαρέλια με πετρέλαιο. Στη συγκεκριμένη χώρα, πάντως, κανένα νομοσχέδιο δεν έχει μέλλον αν δεν φέρει την έγκριση της ηγεσίας. Επιπλέον, η σθεναρή δυτική ναυτική παρουσία στον Κόλπο και στη γύρω περιοχή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλεισμού των Στενών. Ως απάντηση στις ιρανικές απειλές οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει τέσσερα ναρκαλιευτικά στον Κόλπο προκειμένου να ενισχύσουν τον Πέμπτο Στόλο, ενώ η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, έχει λάβει προληπτικά μέτρα παράκαμψης των Στενών.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Στο μεταξύ, και με τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά της σε τέλμα, η Τεχεράνη ξεκίνησε χθες τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στο Νταστ-ε-Καβίρ, στη μεγάλη έρημο του Κεντρικού Ιράν, στο σενάριο των οποίων προβλέπεται και επίθεση εναντίον ξένης βάσης στην περιοχή με τη χρήση μιας ολόκληρης σειράς βαλλιστικών πυραύλων.