Ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με τον τίτλο «Διαβάζοντας στα αστέρια», έγινε θεσμός και ίσως δείχνει τον δρόμο προς ένα νέο είδος πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμμετοχικών, δημιουργικών, χωρίς κανένα στόχο προσωπικής προβολής ή κέρδους.

Ο λόγος για τη Συνάντηση Ανάγνωσης και Μουσικής που πραγματοποιείται τέσσερα χρόνια τώρα στο κτήμα του συγγραφέα – τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, 12 χλμ. από τον Βόλο, κάθε πρώτο Σάββατο του Ιουλίου με την παρουσία πλήθους συγγραφέων και εκλεκτών μουσικών σε μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε… μουσικο-λογοτεχνικό ρέιβ πάρτι, το οποίο κρατάει ολόκληρη τη νύχτα.

Πέρσι το θέμα ήταν η Κωνσταντινούπολη στην παγκόσμια λογοτεχνία, πρόπερσι ήταν ο έρωτας στην ελληνική λογοτεχνία και φέτος, το Σάββατο 7 Ιουλίου, η εκδήλωση θα έχει άρωμα Θεσσαλονίκης και Σμύρνης και θα επικεντρωθεί στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας των δύο αυτών εμβληματικών μητροπόλεων. Αφορμή η συμπλήρωση 100 ετών από την ένταξη της πρώτης στο νεοελληνικό κράτος και 90 χρόνων από την καταστροφή της δεύτερης και τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ετσι στο καταπράσινο κτήμα που βρίσκεται στον δρόμο από τα Ανω Λεχώνια προς τα Πλατανίδια, θα συμπράξουν φέτος μεταξύ των άλλων οι Ακρίβος, Γρηγοριάδης, Δαββέτας, Μπόζη, Οικονόμου, Σαράφη, Χουζούρη, Ψύρρας κ.ά., που θα διαβάσουν κείμενα των Αναγνωστάκη, Πεντζίκη, Ιωάννου, Κοροβίνη, Πολίτη, Μπακόλα, Κόντογλου, Σωτηρίου, Σεφέρη αλλά και Χεμινγουέι και δικά τους κείμενα. Τη μουσική θα επιμεληθούν ο Κοροβίνης και ο Αντρέας Κατσιγιάννης της δραστήριας Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και, όπως αναφέρουν χαριτωμένα οι διοργανωτές, θα υπάρξει πρόνοια για τη δίψα ή την όρεξη των επισκεπτών, αλλά δεδομένου του φετινού οικονομικού περιβάλλοντος σοφό θα είναι να προνοήσουν και οι ίδιοι οι επισκέπτες!

Στη διοργάνωση συμπράττουν το Κέντρο Ιστορίας του Βόλου, το δραστήριο βιβλιοπωλείο Χάρτα, η εφημερίδα «Θεσσαλία» και η δημοτική ραδιοφωνία Βόλου, ο Δήμος Βόλου και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο.