Μία ακόμη ευκαιρία, την τέταρτη κατά σειρά, δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 1.000.000 οφειλέτες για να προσέλθουν στις εφορίες και να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις. Ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως τις 16 Ιουλίου 2012 η προθεσμία υπαγωγής των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου στις ευνοϊκές διατάξεις για εξόφληση των χρεών σε δόσεις και διαγραφή μέρους ή του συνόλου των προσαυξήσεων.

Αξίζει να τονιστεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προσεγγίζει πλέον τα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ τα οφείλουν περίπου 6.000 επιχειρήσεις και 5.000 φυσικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες νέα παράταση και στην καταληκτική προθεσμία για τη χειρόγραφη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις εφορίες. Πλέον οι φορολογούμενοι (κυρίως συνταξιούχοι αλλά και όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ) μπορούν να υποβάλλουν απευθείας στην Εφορία τη φορολογική τους δήλωση έως τις 10 Ιουλίου 2012 ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου.

Προϋποθέσεις. α) Υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου έως και τις 16 Ιουλίου 2012 στη ΔΟΥ ή στο Τελωνείο για βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τα 75.000 ευρώ (βασική οφειλή), όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

β) Καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή εφάπαξ εξόφληση την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Σε δόσεις. α) Δυνατότητα καταβολής των οφειλών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις έως 60.

β) Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:

– Εφάπαξ, με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Από 2 μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 75% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Από 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Από 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 45% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

– Από 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή ποσοστού 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.