Σε περίπου 1.500 ευρώ ανέρχεται, κατά μέσο όρο, ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με βάση τα εκκαθαριστικά – «φωτιά» που αποστέλλει τις ημέρες αυτές η Εφορία.

Εντός της εβδομάδας ταχυδρομείται και νέα παρτίδα 680.000 σημειωμάτων, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δύο στους τρεις φορολογουμένους θα πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 σε σχέση με όσα πλήρωσαν πέρυσι. Το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο ένας στους πέντε.

Ετσι, φορολογούμενοι που πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου φέτος καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε ένα σύνολο 5,7 εκατομμυρίων που θα αποστείλουν φέτος φορολογικές δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω από πέρυσι.

Αιτία, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 από 12.000 ευρώ, η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και η περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Υπενθυμίζουμε ότι τα φετινά εκκαθαριστικά, εκτός από τον φόρο για τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς, περιλαμβάνουν δύο ακόμη «χαράτσια»: την εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4%) για όσους φορολογούμενους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ και το αυξημένο (από 300 σε 400 έως 500 ευρώ) τέλος επιτηδεύματος για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Εξετάζουν ρύθμιση. Δεδομένου του νέου κύματος φόρων, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι αρκετοί εκείνοι οι φορολογούμενοι που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια ειδική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, να εξοφλήσουν τους φόρους που θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε περισσότερες από τρεις δόσεις (πιθανότατα σε έξι).

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα πάντως, είχαν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια επί συνόλου 5,7 εκατ. δηλώσεων.

Σήμερα λήγει κανονικά η προθεσμία για την υποβολή χειρόγραφων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από όσους απαλλάσσονται από την υποχρεωτική υποβολή της δήλωσης μέσω του Διαδικτύου, χωρίς πάντως να αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση.