Με κατασχέσεις απειλούνται οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ καθώς το Ιδρυμα προχωρεί από σήμερα στην αναγκαστική είσπραξη των καθυστερημένων υποχρεώσεων. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ρύθμιση των οφειλών, στην οποία έχουν ενταχθεί 1,6 δισ. ευρώ από συνολικά συσσωρευμένα χρέη ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από σχετικές οδηγίες της διοίκησης του ΙΚΑ, για όσους δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ενεργοποιήσουν από σήμερα τις διαδικασίες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων από ενοίκια, ακόμη και κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων ή ακινήτων που δεν είναι προσημειωμένα. Οσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν:

– Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).

– Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).

Σε σχετική εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ αναφέρεται ότι, επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεγάλος αριθμός οφειλετών με σημαντικό ύψος οφειλής να προχωρεί στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, κυρίως με τις πάγιες διατάξεις του Ν. 3863/2010, προκειμένου να απολαμβάνουν την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων «τόσο μέχρι τη διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στη ρύθμιση, συνιστάται στις περιπτώσεις αυτές η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης να μην υπερβαίνει τις πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημέρα διεκπεραίωσης του ελέγχου».

Συνεπώς, όσον αφορά τους εργοδότες οι οποίοι υποβάλλουν αλλεπάλληλες αιτήσεις ρύθμισης χωρίς να προχωρούν στην καταβολή της πρώτης δόσης και στην ενεργοποίηση της ρύθμισης θα πρέπει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου να ειδοποιούνται να παραλάβουν, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις καταλογιστικές πράξεις καθώς και φωτοαντίγραφο της αίτησής τους, σε κάθε περίπτωση στην οποία στο πεδίο «Ρύθμιση οφειλών μέχρι…» θα αναγράφεται η 5η εργάσιμη ημέρα από την ημέρα παραλαβής από τον εργοδότη του αντιγράφου της αίτησης.

Απογραφή. Aπό σήμερα αρχίζει η νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα ή στο κατάστημα των ΕΛΤΑ από το οποίο εισπράττουν τη μηνιαία σύνταξή τους ή το εξωιδρυματικό επίδομα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ η καταγραφή θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε παροχή.

Ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική η φυσική καταγραφή κατά το τρέχον έτος για όσους καταστούν προσωρινοί ή οριστικοί συνταξιούχοι από τον Σεπτέμβριο του 2012. Η απογραφή ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου.