Η χθεσινή ορκωμοσία των βουλευτών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου σφραγίστηκε από τη λύση του γόρδιου δεσμού σε σχέση με το ενδεχόμενο να θέσει σήμερα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Βουλής, σε αντιπαράθεση με τον προτεινόμενο από τη ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο νυν πρόεδρος – με θητεία 30 ημερών – Βύρων Πολύδωρας. Και ενώ οι φήμες μέχρι χθες το απόγευμα τον έφεραν να προτείνεται από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και να έχει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και δυσαρεστημένων βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν υπουργοποιήθηκαν – αφού η σχετική ψηφοφορία είναι ονομαστική και μυστική – τελικά η υποψηφιότητά του ματαιώθηκε. Και αυτό έπειτα από συνάντηση που είχαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να προτείνει την υποψηφιότητα Πολύδωρα.

Ηρθαν κατά μόνας

Η προηγούμενη συντεταγμένη παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά την ορκωμοσία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στην κοινή γνώμη, διαφοροποιήθηκε αυτή τη φορά. Ετσι, αντί να περιμένουν τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο ώστε να μπουν όλοι μαζί στην αίθουσα της Ολομέλειας, οι βουλευτές προτίμησαν να περάσουν πρώτα από τα γραφεία του κόμματος στον πρώτο όροφο του κτιρίου και μετά κατά μόνας να μπαίνουν στην αίθουσα λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Εκεχειρία για τις θέσεις

Πάντως χθες, θα συνεχιστεί και σήμερα, υπήρξε… ανακωχή στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ για την χωροταξική τους τοποθέτηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συμφώνησαν με τον πρόεδρο της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα να κρατήσουν προσωρινά σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις τις θέσεις που κατείχαν κατά την προηγούμενη ορκωμοσία και μετά οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Ετσι, χθες, στο μπροστινό τμήμα της αριστερής πτέρυγας πήραν θέση οι βουλευτές του ΚΚΕ, πίσω κάθησε μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στα ορεινά αυτού του διαζώματος ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Ο κύριος όγκος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τα έδρανα της δεύτερης αριστερής πλευράς, έχοντας στα ορεινά τους την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στη μεσαία πτέρυγα πήραν θέση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ορεινά έδρανα της ίδιας καθώς και τις άλλες δύο πτέρυγες κατέλαβαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στην άκρα δεξιά πλευρά τοποθετήθηκαν, όπως και την προηγούμενη φορά, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι πρώτοι των πρώτων

Πρώτη από όλους πέρασε την είσοδο του Κοινοβουλίου, δεκαπέντε λεπτά μετά τις εννέα, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από τους πολιτικούς αρχηγούς πρώτη στην αίθουσα στις 10.55 εισήλθε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τους βουλευτές Σπ. Χαλβατζή, Θ. Παφίλη, Ν. Καραθανασόπουλο και Λιάνα Κανέλλη. Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του κόμματος Ανεξάρτητοι Ελληνες Πάνος Καμμένος και στη συνέχεια, κατά σειρά, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Δικαιολογημένοι απόντες, εκτός από τον ασθενή Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Από τους υπουργούς δεν παρευρέθησαν στη χθεσινή ορκωμοσία οι Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Χατζηδάκης και Χρ. Σταϊκούρας, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγγενείς και φίλοι

Τα θεωρεία ήταν γεμάτα. Εντονη ήταν η παρουσία εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών και θρησκευτικών δογμάτων καθώς και συγγενών βουλευτών. Ανάμεσά τους βρίσκονταν η σύζυγος του βουλευτή της Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, η σύζυγος του βουλευτή Αττικής με τη ΝΔ Μάκη Βορίδη – αυτή τη φορά, χωρίς τον γιο τους αφού όπως είπαν στους δημοσιογράφους εισερχόμενοι στη Βουλή λείπει σε διακοπές – και η κόρη της βουλευτού της ΝΔ Αννας Καραμανλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας Ρένα Δούρου έφτασε κρατώντας από το χέρι τη μητέρα της. Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής ήρθε στο Κοινοβούλιο με το αυτοκίνητό του συνοδευόμενος από τη σύζυγό του βουλευτή Ελένη Ζαρούλια και την κόρη του. Κατά την είσοδό της μάλιστα η Ελένη Ζαρούλια είχε ένα ατύχημα: έσπασε το τακούνι από τα παπούτσια της και αναγκάστηκε να το κρατήσει και να προχωρήσει στις μύτες των ποδιών. Πάντως έντονη ήταν η παρουσία συγγενών, συζύγων, παιδιών και γονέων των βουλευτών, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς καθώς δεν χωρούσαν στα ασφυκτικά γεμάτα θεωρεία προτίμησαν το καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής προκειμένου να παρακολουθήσουν από την τηλεόραση την τελετή.

Τα υπουργικά έδρανα

Το έδρανο του Αντώνη Σαμαρά παρέμεινε κενό, ενώ το διπλανό κατέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και στη συνέχεια έλαβαν θέση κατά σειρά ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α. Μανιτάκης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου. Στην τελευταία σειρά των υπουργικών εδράνων κάθησαν οι δύο υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Π. Καράμπελας και Δ. Ελευσινιώτης. Πάντως, τον ρόλο του ταξιθέτη ανέλαβε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος.

Οι τρεις «ντίβες»

Την παράσταση έκλεψαν λίγο πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ και Ελενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, οι οποίες πέρασαν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς και ευχές με βουλευτές όλων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής. Τους τελευταίους ωστόσο, χαιρέτησε με τυπικό «γεια» η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στα ορεινά

Την προσφιλή του θέση στα πίσω έδρανα κατέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα κρατούσε ένα μεγάλο κόκκινο κομπολόι. Δίπλα του κάθησαν οι βουλευτές της ΝΔ Αθ. Νάκος, Γ. Βλάχος και Δ. Τσουμάνης. Αυτούς χαιρέτησε ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα μετά την έναρξη της διαδικασίας και αφού αντάλλαξε χειραψία με τον υποψήφιο της ΝΔ για την ίδια θέση Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πήρε θέση στα τελευταία έδρανα. Στα ορεινά έδρανα και πίσω από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κάθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και Στ. Παναγούλης.

Η τελετή ορκωμοσίας

Η ορκωμοσία άρχισε με δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση, ενώ ο προεδρεύων και πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης δεν παρέλειψε να ευχηθεί περαστικά στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια ο βουλευτής Ρεθύμνου με τη ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης συνόδευσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην αίθουσα της Ολομέλειας προκειμένου να αρχίσει η επίσημη λειτουργία. Το χέρι τους στον θρησκευτικό όρκο ύψωσαν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής, ενώ από το ΚΚΕ μόνο η Λιάνα Κανέλλη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θρησκευτικό όρκο έδωσαν έξι βουλευτές. Ανάμεσά τους οι Γιώργος Πάντζας, Π. Κουρουμπλής, Σοφία Σακοράφα, Αλ. Μητρόπουλος και Μανώλης Γλέζος, ενώ από τη ΔΗΜΑΡ εννέα, μεταξύ των άλλων οι Ο. Βουδούρης, Γ. Πανούσης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Κατερίνα Μάρκου και Ασημίνα Ξηροτύρη. Την ίδια στάση όπως και στην προηγούμενη ορκωμοσία επέλεξαν να κρατήσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αρνήθηκαν να σηκωθούν από τα έδρανα όταν ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές Χουσέν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ). Στα επίσημα έδρανα κατέλαβαν θέσεις ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης και ο τελευταίος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος μάλιστα κατά την είσοδό του στη Βουλή δήλωσε ότι επιστρέφει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για… να συνταξιοδοτηθεί. Κάτω από το θεωρείο των επισήμων, όπως και την περασμένη φορά, κάθησε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία της κόρης του Ζωής, η οποία είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.