1ο ΠΕΔΙΟ

Ανοδος στα υψηλόβαθμα και μεσαία τμήματα

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο κατευθύνεται ο κύριος όγκος των μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, οι φετινές επιδόσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα υψηλής και μεσαίας ζήτησης. Οι 2.316 περσινοί αριστούχοι φέτος έγιναν 3.100, γεγονός που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής τόσο στις Νομικές Σχολές όσο και στις Παιδαγωγικές (δάσκαλοι), Ψυχολογικές και Φιλολογικές Σχολές. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα τμήματα που πέρυσι κινήθηκαν πάνω από τα 16.000 μόρια, φέτος θα ανεβάσουν τις βάσεις τους αρκετά. Η ένταση της ανόδου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς βέβαια και στις στρατιωτικές σχολές του Πεδίου, οι οποίες παράλληλα έχουν και μείωση των θέσεων εισακτέων.

2ο και 4ο ΠΕΔΙΑ

Πτώση στα υψηλόβαθμα – σταθερότητα στα μεσαία

Στο 2ο και το 4ο Επιστημονικά Πεδία, στα οποία κατευθύνεται η πλειονότητα των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, η κύρια τάση θα είναι η πτώση των βάσεων εισαγωγής. Τα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, ιδιαίτερα των περιφερειακών πανεπιστημίων, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται να υποχωρήσουν καθώς ο αριθμός των φετινών υποψηφίων που κινήθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα 17-20 είναι μικρότερος από πέρυσι (3.476 φέτος έναντι 3.684). Οπως γίνεται κατανοητό, η πτώση των βάσεων στα τμήματα αυτά θα είναι μικρή αλλά ορατή. Σε αυτά τα Επιστημονικά Πεδία θα έχουμε και φέτος μεγάλο αριθμό τμημάτων των ΤΕΙ τα οποία θα ανοίξουν τις πύλες τους με κάτω από 10.000 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ

Ακλόνητα τα ιατρικά, φαρμακευτικά τμήματα

Παρότι φέτος υπήρχε μια εκτίμηση για μεγαλύτερη δυσκολία των θεμάτων, ιδιαίτερα στη Φυσική αλλά και στα Μαθηματικά και τη Χημεία Κατεύθυνσης, οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης παρουσιάζονται «αδιάβροχοι». Διαψεύδουν όλες τις προβλέψεις για πτώση των βάσεων και με όχημα τις «τρομερές και φοβερές» επιδόσεις στη Βιολογία Κατεύθυνσης, αναμένεται να κρατήσουν τις βάσεις εισαγωγής στα περσινά ύψη. Οι 1.943 περσινοί αριστούχοι (18-20) φέτος έγιναν 1.957, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 16-18 οι φετινοί υποψήφιοι είναι 185 περισσότεροι από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι σχολές που βρίσκονταν πέρσι ανάμεσα στα 16.000-18.000 μόρια θα «τσιμπήσουν» φέτος παραπάνω, ενώ άνοδος αναμένεται να σημειωθεί και στα τμήματα ΤΕΙ του Πεδίου, στα οποία εκτός των άλλων στρέφονται και υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής, βεβαίως, παρεμβαίνει και ο αυξημένος κατά περίπου 900 αριθμός των υποψηφίων που θα ωθήσει τις βάσεις προς τα πάνω ακόμη και σε τμήματα χαμηλής ζήτησης.

5ο ΠΕΔΙΟ

Συγκρατημένη άνοδος στα υψηλόβαθμα

Οι καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, δίνουν φέτος τον τόνο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής του Πεδίου. Μάλιστα, αν δεν είχαμε μείωση κατά περίπου 2.000 σε σχέση με πέρυσι των υποψηφίων που αναμένεται να στραφούν στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, τότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε σημαντική άνοδο των βάσεων εισαγωγής τόσο στα υψηλόβαθμα όσο και στα μεσαία τμήματα. Οι καλύτερες βαθμολογίες των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης οι οποίοι στρέφονται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο εξουδετερώνονται κατά κάποιο τρόπο από τις χειρότερες βαθμολογικές «αποσκευές» των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και αυτό που απομένει είναι μια ορατή άνοδος σε μεγάλο μέρος των τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε και εδώ τμήματα των ΤΕΙ τα οποία θα ανοίξουν τις πύλες τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.