Εχει περάσει από τρεις διαφορετικές υγειονομικές επιτροπές που αποφάσισαν ότι η αναπηρία της ξεπερνά το 80%. Εδώ και 14 μήνες, όμως, η 45χρονη πρώην δικαστική υπάλληλος Χρύσα Μινουδάκη από τα Χανιά περιμένει να συνταξιοδοτηθεί και να περάσει από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου να πάρει αναπηρική σύνταξη: είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας. Πλέον δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές της ανάγκες και στηρίζεται στην αλληλεγγύη των πρώην συναδέλφων της.

«Δούλευα από τον Μάιο του 1996 μέχρι τον Απρίλιο του 2011 ως δικαστικός υπάλληλος, δηλαδή συνολικά 14 χρόνια, έξι μήνες και 25 μέρες. Τον Απρίλιο του 2011 βγήκα σε σύνταξη από την υπηρεσία λόγω αναπηρίας από πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, έχοντας περάσει από τρεις υγειονομικές επιτροπές, που πιστοποίησαν ότι η αναπηρία μου είναι άνω του 80%».

Η Χρύσα Μινουδάκη κατέθεσε τον φάκελό της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου διαπιστώθηκε ότι της έλειπαν ένσημα περίπου έξι μηνών στην υπηρεσία της ως δικαστικής υπαλλήλου και έτσι θα έπρεπε να υπαχθεί σε καθεστώς συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, με συνυπολογισμό των ετών ασφάλισής της στο ΙΚΑ. «Εκεί όμως υπήρξε ξανά μια μεγάλη καθυστέρηση, αφού τα ένσημά μου βρίσκονταν σε ένα συρτάρι το οποίο ποτέ δεν είχε ανοίξει ο υπάλληλος για να βρει τον φάκελό μου, όπως διαπιστώθηκε αργότερα. Τελικώς τα απέστειλα και συνεχίζω να περιμένω να περάσω από το ΚΕΠΑ – είμαι εγγεγραμμένη από τον Ιανουάριο και είμαι χωρίς μισθό και σύνταξη εδώ και δεκατέσσερις μήνες», είπε στα «ΝΕΑ». Οπως επεσήμανε η Χρύσα Μινουδάκη, «είμαι υπέρ της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που ελέγχει τις ψεύτικες συντάξεις καθώς εκατομμύρια είχαν δοθεί. Αλλά αυτοί που πάσχουν αληθινά και έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα γιατί να ταλαιπωρούνται έτσι; Δυστυχώς, το κράτος είναι ανύπαρκτο για μένα. Ευτυχώς που μένω στα Χανιά και υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που με βοηθάει. Εδώ υπάρχει αλληλεγγύη».