Αγώνα δρόμου για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να μην εκτροχιαστεί ο εφετινός προϋπολογισμός θα δώσουν το επόμενο διάστημα εφορίες, ΣΔΟΕ, τελωνεία και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν είναι άκρως απογοητευτικά.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης εξέπεμψε SOS προς όλες τις κατευθύνσεις, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα για την πληρωμή συντάξεων αλλά και άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αδυναμίας πληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως στον επικεφαλής της ΓΓΠΣ Χάρη Θεοχάρη ώστε να αποστείλει άμεσα όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το ενιαίο τέλος ακινήτων 2009 και τον φόρο ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011.

Ηδη η ΓΓΠΣ έχει επεξεργαστεί όλα τα Ε9 και με το πάτημα ενός κουμπιού θα αποσταλούν άμεσα 260.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ 2009. Αμέσως μετά θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ 2010 και τον ΦΑΠ 2011, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται εισηγήσεις να μη δοθεί παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – έχει οριστεί η 15η Ιουνίου. Αυτό για να μην πάνε ακόμη πιο πίσω οι εισπράξεις του κράτους από φόρους, τέλη και εισφορές.

Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν φόρμουλα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ μετά τη διαπίστωση ότι πολίτες δεν πληρώνουν το ρεύμα για να μην επιβαρυνθούν με το χαράτσι επί των ακινήτων.

Ηδη θα έπρεπε στους λογαριασμούς του Απριλίου να είχε περιληφθεί το 1/5 της δόσης του χαρατσιού για το 2012. Ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με το σκεπτικό να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύνολό τους.

Τα πρώτα στοιχεία του Μαΐου για τα φορολογικά έσοδα είναι ανησυχητικά, αφού εμφανίζονται μειωμένα κατά 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Αντίστοιχη περίπου μείωση σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Ενδεικτικό του πόσο πίσω έχουν μείνει τα έσοδα είναι ότι έως χθες είχαν υποβληθεί περίπου 50.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί πάνω από 2 εκατομμύρια έντυπα χειρόγραφα και ηλεκτρονικά. Αυτό δεν οφείλεται στους φορολογουμένους, αλλά στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να πάνε πίσω οι προθεσμίες υποβολής, προφανώς για να μη «συμπέσουν» με τις εκλογές.

Τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων ήδη δείχνουν ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα είναι μεγάλες για σημαντικό αριθμό φορολογουμένων λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, της αύξησης των τεκμηρίων και της επιβολής της έκτακτης εισφοράς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τα χαράτσια των ακινήτων

Ετσι, τα σημειώματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς καθώς έχει γίνει εκκαθάριση 1.000.000 δηλώσεων ΕΤΑΚ 2009, για να σταλούν τελικά σε 260.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα σημειώματα και να πληρωθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ (μέσος φόρος 250 ευρώ). Στη συνέχεια θα σταλεί ο ΦΑΠ του 2010 σε 170.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000. Το ποσό του φόρου που θα εισπραχθεί από τους εν λόγω φορολογουμένους υπολογίζεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέση πληρωμή φόρου 2.350 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΑΠ του 2011 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ. Οι τρεις φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2012, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το χαράτσι που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Με το σταγονόμετρο η πληρωμή δαπανών

Την ίδια στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να εγκρίνουν δαπάνες μόνο αν αυτές θεωρούνται άκρως απαραίτητες. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού ότι τους πρώτους μήνες του έτους οι δαπάνες υστερούν έναντι του στόχου κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ, καθώς σημαντικές είναι οι ανάγκες των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων που μέχρι στιγμής λόγω της παρατεταμένης ύφεσης έχουν απορροφήσει πάνω από το μισό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης.