«Βρίσκομαι εδώ για πρώτη φορά ύστερα από 67 χρόνια. Θέλω και εγώ να τιμήσω όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον γερμανικό ζυγό». Ο ξερακιανός ηλικιωμένος, που στάθηκε με δακρυσμένα τα μάτια μπροστά στον Βωμό της Πατρίδας στη Ρόδο, χθες το πρωί, ήταν ο 86χρονος Σκωτσέζος Τζον Μακλέναν. Παρακολούθησε την τελετή για τον εορτασμό της 67ης επετείου της παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων στις συμμαχικές δυνάμεις στις 8 Μαΐου 1945 στη Σύμη.
Εκείνες τις μέρες, ο Τζον Μακλέναν υπηρετούσε ως ναύτης στο αντιτορπιλικό «Kimberly» στο οποίο αρχικά οι Γερμανοί παραδόθηκαν στους Βρετανούς. «Βρισκόμασταν με το αντιτορπιλικό ανάμεσα στα παράλια της Ρόδου και της Τουρκίας, όπου ύστερα από συνεννοήσεις, μας πλησίασε μια γερμανική τορπιλάκατος» θυμάται ο κ. Μακλέναν. «Ανέβηκε πάνω στο πλοίο ο γερμανός στρατηγός Οτο Βάγκενερ και παραδόθηκε στον κυβερνήτη μας. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, γιατί αυτό σήμαινε και το τέλος του πολέμου».
Ηταν μόλις 19 χρόνων και στη μνήμη του παραμένει πάντα ζωντανή η σκηνή εκείνη. Φανερά συγκινημένος περιγράφει τους έξαλλους πανηγυρισμούς των μελών του πληρώματος, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται και στο σύντομο ταξίδι του αντιτορπιλικού στη Σύμη. «Μαζί με το ελληνικό αντιτορπιλικό «Κρήτη» συνοδεύσαμε τη γερμανική τορπιλάκατο μέχρι τη Σύμη. Εκεί ο στρατηγός Βάγκενερ παρουσία του βρετανού ταξιάρχου Μόφατ και του διοικητή του Ιερού Λόχου Χριστόδουλου Τσιγάντε υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων του Αιγαίου στις συμμαχικές δυνάμεις» θυμάται ο κ. Μακλέναν. «Οπως μας είπαν αργότερα στο πλοίο, όταν ο Γερμανός στρατηγός παρέδωσε το πιστόλι του στον Βρετανό ταξίαρχο Μόφατ, εκείνος του είπε να το παραδώσει στον διοικητή του Ιερού Λόχου Χριστόδουλο Τσιγάντε γιατί σ' αυτόν ανήκε η τιμή».
Την επόμενη ημέρα, 9 Μαΐου 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Ρόδο, γι' αυτό και χτες γιορτάστηκε η επέτειος αυτή. «Ερχομαι στη Ρόδο για πρώτη φορά έπειτα από τόσα χρόνια και πίστευα ότι το νησί θα γιόρταζε την ιστορική αυτή επέτειο. Ετσι βρέθηκα στον Βωμό της Πατρίδας και μαζί με τις Αρχές του τόπου θέλω και εγώ να τιμήσω όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση των νησιών» υπογράμμισε ο κ. Μακλέναν, που στο ταξίδι αυτό συνοδεύεται από τον εγγονό του, κουβαλώντας μαζί του και ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τις ιστορικές εκείνες ημέρες στη Σύμη και τη Ρόδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από