Μπερδεμένοι είναι δεκάδες χιλιάδες μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι γονείς τους σχετικά με το πρόγραμμα μαθημάτων που θα παρακολουθήσουν την επόμενη σχολική χρονιά και το σύστημα πρόσβασης μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Γ’ Γυμνασίου καθώς και στους μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α’ και τη Β’ τάξη του Λυκείου. Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες μαθητές που σκοπεύουν να φοιτήσουν ή ήδη φοιτούν στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καθώς το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που είχε εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Οι περίπου 90.000 φετινοί μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που θα φοιτήσουν τη νέα σχολική χρονιά (2012/13) στην Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου θα παρακολουθήσουν το παρακάτω πρόγραμμα σπουδών: η Α’ Γενικού Λυκείου, η οποία είναι τάξη προσανατολισμού, περιέχει μαθήματα Γενικής Παιδείας συνολικής διάρκειας τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι 80.000 μαθητές της φετινής Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου οι οποίοι παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα για τη Β’ Λυκείου. Τα μαθήματα της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: μαθήματα Γενικής Παιδείας και μαθήματα Κατευθύνσεων. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας διδάσκονται συνολικά είκοσι πέντε (25) ώρες εβδομαδιαίως. Τα μαθήματα Κατευθύνσεων χωρίζονται: α) σε μαθήματα υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές συνολικής διάρκειας επτά (7) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση και σε οκτώ (8) ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας για τη Θεωρητική Κατεύθυνση και β) σε μαθήματα επιλογής. Από τα μαθήματα επιλογής, κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιλέξει ένα μάθημα διάρκειας δύο (2) ωρών εβδομαδιαίας διδασκαλίας.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Οι 90.000 μαθητές που φοιτούν τώρα στη Γ’ Γυμνασίου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά (2012/13) στην Α’ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα (6 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συν Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για όσους ενδιαφέρονται για τις Οικονομικές Σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου), με μια μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους. Οι 80.000 μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α’ Λυκείου και θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά (2012/13) στη Β’ Λυκείου θα έχουν στο πρόγραμμά τους την ερευνητική εργασία (project) και μαζί θα μπορούν να πάρουν μάθημα επιλογής τις Αρχές Οικονομίας που δεν διδάχθηκαν στην Α’ Λυκείου καθώς και το μάθημα επιλογής Πολιτική και Δίκαιο. Οσον αφορά στις εξετάσεις πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανελλαδικές) αυτές για τα παιδιά της Α’ Λυκείου θα πραγματοποιούντα όπως σήμερα.