Μόλις είχε…

… επιστρέψει στο Ντιτρόιτ, όταν έπεσε πάνω στο πρώτο αδέσποτο σκυλί. Ενα θηλυκό πίτμπουλ. Νεκρό. Ο Μαρκ Μπινέλι τριγυρνούσε στην έρημη πια βιομηχανική ζώνη της πόλης. Υστερα από αυτή την πρώτη συνάντηση άρχισε να παρατηρεί αδέσποτα σκυλιά παντού. Το τοπικό ταχυδρομείο κατέγραψε πέρυσι 59 επιθέσεις τέτοιων σκυλιών στους ταχυδρόμους του (49 περισσότερες από όσες καταγράφηκαν στη Νέα Υόρκη που έχει 11 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό).

Στο YouTube…

… κάποιος Νταν Καρλάιλ έχει ανεβάσει ένα ανησυχητικό βίντεο. Ξεναγεί τον θεατή σε ένα έρημο Ντιτρόιτ, περνώντας μπροστά από ξεκοιλιασμένα κτίρια και άδεια οικόπεδα που κάποτε ορθώνονταν πάνω τους σπίτια. Τίποτα από αυτά δεν είναι παράξενο, αν συλλογιστεί κανείς το μέγεθος της κρίσης που έπληξε την πόλη (90.000 σπίτια εγκαταλείφθηκαν από τους ενοίκους τους). Ομως ο σκοπός του βίντεο είναι άλλος: να δείξει την επιδημία των αδέσποτων σκυλιών. Ξεπερνούν τα 50.000 (περισσότερα από 700 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο). Από τότε που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση, το Ντιτρόιτ παραμένει η πιο φτωχή αμερικανική μεγαλούπολη. Οι κάτοικοι που δεν είναι πια σε θέση να φροντίσουν τα σκυλιά τους τα αφήνουν στην τύχη τους. Και οι πιο πολλοί τα παρατούν καθώς εγκαταλείπουν την πόλη. Η εικόνα των αγριόσκυλων που τριγυρνούν αμολητά σε μια αμερικανική μεγαλούπολη είναι συμβολική της παρακμής του καιρού μας και ενός αβέβαιου μέλλοντος, γράφει ο Μαρκ Μπινέλι στο αμερικανικό περιοδικό «Ρόλινγκ Στόουν». Παρά τα παχιά πολιτικά λόγια για «διάσωση» του Ντιτρόιτ, η πόλη βρίσκεται στο έλεος της χρεοκοπίας. Ολες οι υπηρεσίες της, Αστυνομία, Πυροσβεστική, καθαριότητα, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Γι’ αυτές το μάντρωμα των αδέσποτων είναι πολυτέλεια. Ενας λόγος που έμειναν αδέσποτα τόσα σκυλιά είναι που η πόλη εγκαταλείφθηκε από πάρα πολλούς κατοίκους της. Οι άνθρωποι φεύγουν επειδή δεν υπάρχουν δουλειές, τα σχολεία έχουν διαλυθεί, η Αστυνομία κάνει μισή ώρα να φτάσει σε σπίτια που δέχονται επιθέσεις από συμμορίες με Καλάσνικοφ. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Μίσιγκαν, στην οποία ανήκει το Ντιτρόιτ, απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο της πόλης αν οι τοπικές Αρχές δεν εφαρμόσουν ακόμη αυστηρότερη λιτότητα για να συμμαζέψουν τα οικονομικά της.

Συνεχίζοντας…

… την περιπλάνησή του, ο Μαρκ Μπινέλι κατευθύνεται με έναν φίλο του σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι κοντά σε ένα ποτάμι. Εχει καταληφθεί από μια αγέλη σκυλιών. Είναι ένα δίπατο σπίτι χωρίς πόρτες και παράθυρα. Μόλις πατούν το πρώτο σκαλοπάτι, αρχίζουν τα αλυχτίσματα. Στο κενό όπου πρώτα βρισκόταν ένα παράθυρο ξεπροβάλλει ένα αγριόσκυλο. Δείχνει έτοιμο να γεννήσει. «Μην πας κοντά, θα σε δαγκώσει», φωνάζει ο φίλος του στον Μπινέλι. Στο δεύτερο όροφο εμφανίζονται άλλα δύο μέλη της αγέλης. Το ένα από αυτά κατεβαίνει ορμητικά και αρπάζει ένα κομμάτι κρέας που κρατούσε στο χέρι του ο ανέλπιστος επισκέπτης.

Στην πόλη…

… που χρεοκόπησε, στην πόλη που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι, την εξουσία έχουν πάρει τα σκυλιά.