Βρισκόμαστε στο 2112, σε μια διάλεξη για τα δέκα πιο «γκουγκλαρισμένα» (που έχουν ανιχνευθεί στη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google) ερωτήματα του 2002-2012: Ο κόσμος έχει πια απαλλαγεί από την εξουσία του χρήματος. Σύνορα δεν υπάρχουν ούτε και οι πολιτικοί στα πρότυπα του παρελθόντος.

Ο ουτοπικός τρόπος ζωής ήρθε μετά την καταστροφή στις 12 Δεκεμβρίου του 2012. Το Ιντερνετ άδειασε, τα σχόλια και οι φωτογραφίες στο facebook χάθηκαν μαζί με όσα αποθηκεύονται στις μηχανές αναζήτησης ή στους σκληρούς δίσκους. Απέμειναν μόνον αυτά: τα πιο «γκουγκλαρισμένα» ερωτήματα.

Αυτόν τον κόσμο έπλασε η σκηνοθέτις Κίρκη Καραλή για την παράσταση επιστημονικής φαντασίας «2112» που παρουσιάζει απόψε στο Τριανόν.

«Εναν κόσμο που είναι πιο ευτυχισμένος από τον σημερινό» λέει για την παράσταση με πηγές έμπνευσης την «Ουτοπία» του Τόμας Μουρ, τα φουτουριστικά αυτοκίνητα και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του ’60 και του ’70. Βασικά συστατικά στις παραστάσεις της είναι: «ποικιλία, κινητικότητα, μουσική, ανατροπή», όπως υποστηρίζει η ίδια.

Ολοι οι συντελεστές δούλεψαν ως ομάδα επί μήνες. Βγήκαν στον δρόμο με τις ερωτήσεις και ζήτησαν απαντήσεις από περαστικούς. Τις βιντεοσκόπησαν και τις παρουσιάζουν σε οθόνη.

«Οι διαφορετικές οπτικές δίνουν κάτι το ενδιαφέρον» λέει η νεαρή σκηνοθέτις, που συνεργάστηκε με την Χριστίνα Μπιρμπίλη στη συγγραφή του έργου. Με την ομάδα της φρόντισαν να χτίσουν την παράσταση με ελάχιστα χρήματα και με τη βοήθεια της προβολής μέσω Ιντερνετ. «Στην παράσταση ωστόσο τίθεται το ερώτημα για το αν το Ιντερνετ λειτουργεί πάντα θετικά. Εχω αρχίσει να πιστεύω ότι μας θέλουν κολλημένους στον υπολογιστή», λέει.

Για τις ερωτήσεις υπάρχουν αντίστοιχες σκηνές, όπως στο ερώτημα τι είναι αγάπη, όπου εμφανίζεται ένας γερμανός αρχαιολόγος ερωτευμένος με μια ελληνίδα αεροσυνοδό.

Το κοινό θα παρακολουθήσει σκηνές από την καθημερινότητά των ανθρώπων του μέλλοντος. Καθώς και των ανθρώπων του παρελθόντος την ώρα που αναζητούν απαντήσεις στο Ιντερνετ, και συγκεκριμένα στο Google. Ενας ηλεκτρονικός αφηγητής (Δημήτρης Πιατάς) εμφανίζεται στην κινηματογραφική οθόνη ως παρουσιαστής εκπομπής του 2112.