Η σύντροφός μου διεγνώσθη με διπολική διαταραχή και θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα και την προτεινόμενη θεραπεία της νόσου.

Η διπολική διαταραχή (κάποτε γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια σοβαρή συναισθηματική διαταραχή όπου ο ασθενής βιώνει εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης.

Η έντονη κυκλικότητα των συναισθημάτων καθιστά το άτομο δυσλειτουργικό στην ζωή του και συχνά αυτοκαταστροφικό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη διαδοχική μεταβολή της συναισθηματικής διάθεσης από ευφορία σε μελαγχολία, συνήθως με ενδιάμεσες περιόδους συναισθηματικής ισορροπίας.

Κατά την περίοδο της μανίας ο ασθενής διακατέχεται από υπερβολική ευφορία, αίσθηση μεγαλείου με συνοδές ψευδαισθήσεις, διέγερση και ευερεθιστότητα, γρήγορη ροή της σκέψης και της ομιλίας, παρορμητικότητα, καταχρήσεις και συχνές καταναλωτικές εξάρσεις.

Αντίθετα όταν περνά επεισόδιο κατάθλιψης, όλα αλλάζουν προς το αντίθετο: θλίψη και απελπισία, αίσθημα αναξιότητας, αποτυχίας, αβοηθησίας, ανηδονίας, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, ευχές θανάτου και ακόμη και πραγματικές απόπειρες αυτοκτονίας.

Η θεραπεία στοχεύει στην ομαλοποίηση της συναισθηματικής διάθεσης και την πρόληψη μελλοντικών υποτροπών. Τα λεγόμενα σταθεροποιητικά της διάθεσης (π.χ. λίθιο), τα αντιεπιληπτικά φάρμακα και σε σπανιότερες περιπτώσεις η ξεπερασμένη πλέον χρήση ηλεκτροσπασμοθεραπείας αποτελούν τις κλασικές θεραπείες.

Στο θεραπευτικό σχήμα όμως η ψυχολογική στήριξη κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Παρότι ηδιπολική διαταραχή είναι μια χρόνια νόσος, τα συμπτώματά της μπορούν να ελεγχθούν και η σύντροφός σας να μάθει να ζει με την ασθένειά της, όντας ικανή να λειτουργεί στην καθημερινή της ζωή.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email mjyrsi@hol.gr